Helyi közélet

2019.03.10. 10:31

Lagzi, nászmenet és nótaszó a faluban

Pocsaj - „Kamulagzit” csaptak a faluban, hogy bemutassák, milyen is volt hajdanán a lakodalom.

Pocsaj - „Kamulagzit” csaptak a faluban, hogy bemutassák, milyen is volt hajdanán a lakodalom.

Vőfélyek és násznép, menyasszonyok és vőlegények, násznagyok és örömszülők: erről szólt a hétvége Pocsajban a vőfélytalálkozón március 9-én.

A 12. találkozó a déli órákban kezdődött, ahol a vőlegényeket – mivel ketten is voltak – elbúcsúztatták a szülőktől, barátoktól, rokonoktól, majd a nászmenet elindult a tájházhoz menyasszonykikérőbe. A lagzis menet nótázással vonult végig az utcákon. A tájház előtt már várták őket a nézelődők, a vőlegényeket pedig odabenn a menyasszonyaik. Akik közül nem az igazi került elő első próbálkozásra. Persze a vőlegény uraknak nem kellett, csak az igazi ara. Ha jól ropta a táncot, megfelelt nekik. Visszaindult a menet az iskolához, ahol folytatódott a lakodalom. A násznépet sült hurkával, kolbásszal várták a vendéglátók.

Fotók: Kovács Péter

Kathi Lajos hajdúböszörményi vőfély, aki 11 éve minden pocsaji találkozón részt vett, elmondta, hogy nagyon jól érzi magát mindig itt, egyedül a tavalyira nem jött el. – Szeretek jönni, családommal érkezem, itt érdekes emberekkel találkozom, egyfajta tapasztalatcserére is van így lehetőségem, és jó együtt lenni a kollégákkal – osztotta meg velünk.

Vőfélyek, versek, táncok

Kecskés Gyula polgármester és Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötték a jelen lévő, országhatáron innen és azon túlról érkezett vendégeket. A tizenhét vőfély, a hat néptáncos és dalkörös csoport színvonalas és szórakoztató műsort adott egészen a vacsora feltálalásáig, mely csigaleves, töltött káposzta, pörkölt és számtalan finom sütemény volt. A Rokko Brothers pedig hajnalig húzta a talpalávalót a lagzizóknak.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában