Helyi közélet

2019.03.16. 12:47

Ladányból is sokan védték a hazát

Püspökladány - Az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharcra emlékezetek Püspökladány polgárai.

Püspökladány - Az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharcra emlékezetek Püspökladány polgárai.

Az 1848-as Emlékműnél az ünnepségre érkezőket a Csenki Imre Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekarának térzenéje fogadta. Kiss Zsigmond alpolgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1848 márciusa a magyar nemzet születésének történelmi pillanata. Március 15-e a hősiesség, a szabadság, a bátorság, a lelkesedés, az összefogás, az igaz szó győzelmének jelképe. Ezen a napon az összefogást ünnepeljük, ami egy táborba szólított a sok ezer holdas bárótól a nincstelenekig mindenkit. Püspökladányból is számos honfi teljesített szolgálatot nemzetőrként Szabolcs vármegye őrseregében, vagy honvédként vett részt az 1848/49-es katonai eseményekben - fogalmazott Kiss Zsigmond alpolgármester.

Az ünnepi beszéd után püspökladányi fiatalok műsora következett. Katona Nóra énekelt, Tóth Viktória verset mondott. Ezt követően a megjelentek katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit Győrfi Lajos szobrászművész 1848-as Emlékművének talapzatán. A megemlékezés a Szózat eléneklésével és a Városháza falán lévő emléktábla koszorúzásával ért ért véget.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában