Helyi közélet

2019.03.30. 14:32

Emléktáblát avattak a kórusalapító tiszteletére

Debrecen - „Tudta, hogy a zeneművészetben különleges nevelőerő rejlik.”

Debrecen - „Tudta, hogy a zeneművészetben különleges nevelőerő rejlik.”

A Maróthi György kórus volt tagjai, tanítványok és barátok állítottak emléktáblát Czövek Lajos kórusalapító karnagy tiszteletére szombaton. A kórust alapító, és fennállása alatt végig irányító karnagya, Czövek Lajos főiskolai tanár, zeneszerző, népdalgyűjtő volt. Az énekkarnak irányítása alatt számtalan hazai és külföldi fellépésen tudott részt venni, nagy hazai és nemzetközi sikereket ért el, ezzel öregbítve hazánk és Debrecen hírnevét. Czövek Lajos az ország és Debrecen zenei életében máig jelen van, hiszen műveit, népdalfeldolgozásait rendszeresen játsszák a rádióban, valamint kórusok is gyakran éneklik. Tavaly ünnepelték a karnagy születésének 100., halálának 10. évfordulóját, idén pedig a kórustagok saját felajánlásaikból gyűjtötték össze az emléktábla árát, melyet az Arany János utca 20. szám alatt helyeztek el a hétvégén.

Az emléktáblát avató ünnepségen részt vett E. Lakatos Aranka szobrászművész, Csikos Sándor művész, Jászai Mari-díjas színész, aki Illyés Gyula: Bevezetés egy Kodály-hangversenyhez c. versével emlékezett meg.

Hűséges misszió

Berkesi Sándor, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, a volt Maróthi György Kórus tagjai ünnepi beszédében egy keleti mondással kívánta feleleveníteni a volt kórusalapító életének egy fejezetét: „Ha egy évre tervezel, vess magot! Ha tíz évre tervezel, ültess fát! Ha száz évre tervezel, tanítsd az embereket! " – Czövek Lajos egész élete az utolsó, a harmadik lépcsőnek jegyében telt. A tanári katedrán és a karnagyi dobogón kodályi szellemiség jegyében végezte hűségesen misszióját. Tudta, hogy a zeneművészetben különleges nevelőerő rejlik. Ezzel a felelősséggel, szakmai minőséggel készítette fel hallgatóit, nemzedékeket, nemzedékek sorát a Debreceni Tanítóképző Főiskolán – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában