Helyi közélet

2019.03.26. 13:48

Egy éj a kortárs irodalom jegyében

Debrecen - Huszonkét ország irodalma találkozik az első debreceni Irodalom Éjszakáján.

Debrecen - Huszonkét ország irodalma találkozik az első debreceni Irodalom Éjszakáján.

Újabb kulturális újítással bővül a város irodalmi élete, hiszen idén Budapesten kívül már Debrecen is otthont adhat a formabontó, éjszakai rendezvénynek. Erről tartottak beharangozót kedden a szervezők a Csokonai Színházban. – Amikor Debrecen kulturális stratégiáját 2030-ig megalkottuk, az egyik legfontosabb célkitűzésünk az volt, hogy minél többen férjenek a kultúrához Debrecenben. Teret nyitva az irodalomnak március 28-án huszonkét ország huszonhárom írójának huszonhárom szövegét olvassa fel a Csokonai Színház huszonhárom művésze a belváros különböző pontjain – mondta a rendezvény fővédnöke, Komolay Szabolcs alpolgármester a beharangozón.

Az esti órákban a közönség a belvárosi helyszínek közt vándorolhat, és minden állomáson 10-15 perces szövegrészleteket hallgathat meg. A színészek félóránként ismétlik a felolvasást, így egy szöveg nyolc alkalommal hangzik majd el az első debreceni Irodalom Éjszakáján.

Prágától New Yorkig

Az Irodalom Éjszakája főszervezője, Lucie Orbók kifejtette, hogy a huszonegy tagot számláló Nemzetközi Kulturális Intézetek hálózata (EUNIC Hungary) 2006-ban, Prágában indította el a programot, azóta tizenhat országban rendezik meg évről évre a rendhagyó irodalmi estet, mely 2016-ban Budapestre, ebben az esztendőben pedig Debrecenbe ért.

Irodalmi Csúcsforgalom

– A Csokonai Színház mára kortárs magyar dráma egyik legfontosabb bástyája lett – fogalmazott Gemza Péter, a színház igazgatója a beharangozón. Ez a „kitekintés” számunkra és a közönség számára azért is fontos, mert az Irodalom Éjszakáján kilépünk a falak mögül. Ezzel azt hangsúlyozzuk, hogy a színház nem egy épület, hanem társulat, és a cél, hogy kövessenek minket a nézők, így március 28-án Debrecenben irodalmi csúcsforgalom várható – hangsúlyozta.

A Csokonai színészei ezen az estén olyan szokatlan helyszíneken fogadják az érdeklődőket, mint például a színházi nézőtéri büfé, fodrászat, középiskola, szálloda, kiskereskedelmi szaküzlet, mozi és étterem. Így léptetve ki az irodalmat „rendes” helyéről.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában