Helyi közélet

2019.03.27. 18:34

Berlinbe is elvinnék a tárlatot

Debrecen - Utaznának a gyűjtemény darabjai, erősítve a város és a múzeum hírnevét.

Debrecen - Utaznának a gyűjtemény darabjai, erősítve a város és a múzeum hírnevét.

Budapesten és Berlinben is bemutatnák az Antal–Lusztig-gyűjtemény kiválasztott darabjait; többek közt az ehhez kapcsolódó előterjesztésről szavaz az önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

Nemzetközi színvonal

2019. november 30-áig szól a dr. Antal Péter és a debreceni önkormányzat közötti kölcsönzési szerződés; ennek módosítása is szükséges a tárlat utaztatásához. 2019. április 18-ától Budapesten, a Hegyvidéki Galériában „A jubileumi kiállítás keresztmetszete”, valamint 2019 őszén Berlinben, a Magyar Intézetben „Válogatás Antal Péter gyűjteményéből” címmel terveznek rendezvényeket, melyek – az előterjesztés indoklása szerint – „jó szakmai hírét viszik Debrecennek, különösen a kiállításokat kísérő katalógusok nemzetközi színvonalát tekintve. Ezen túl a Déri Múzeum e kiállítások segítségével erősíteni tudja a hazai és nemzetközi megjelenését”.

A tárlatok anyagi fedezete a Déri Múzeum költségvetésében rendelkezésre áll, dr. Antal Péter pedig a fenti helyszíneken történő megrendezéshez előzetesen írásban hozzájárult.

Az előterjesztés egy másik szerződést is módosítana. A Modem épületén belül egy 60 négyzetméter alapterületű helyiséget adtak dr. Antal Péter ingyenes használatába kutatószoba céljára, ahol az általa felkért művészettörténészek végzik szakmai tevékenységüket a gyűjteményből szerkesztett katalógus elkészítéséhez.

A gyakorlatban problémát okoz, hogy a kutatószoba egy másik helyiségen keresztül érhető el. A javaslat szerint ezért a kutatószobát az épületen belül áthelyeznék a raktárkapu mellé, így a képek szállításakor közvetlenül elérhető lesz.

Az így megürülő kutatószobát a Modem raktározás céljára használná – írja az előterjesztés.

Üres ingatlan

Az önkormányzat tulajdonában áll a Méliusz tér 11. szám alatt található társasházban egy 42 négyzetméter nagyságú lakás és egy 19 négyzetméteres „egyéb helyiség”. Egy magánszemély azzal a kérelemmel fordult a városhoz, hogy megvásárolná utóbbit, mely évek óta üres, erősen avult műszaki állapotú. A vagyonkezelési osztály által felkért szakértők az ingatlan nettó forgalmi értékét 4,25 millió forintban állapították meg.

A jogszabályok szerint az a helyiség idegeníthető el, amely esetén a forgalmi érték meghaladja a 10 éves bérleti díj mértékét. Ez az összeg az említett ingatlan esetén mintegy kétmillió forint lenne, így az előterjesztés javasolja értékesítésre kijelölni az ingatlant, a konkrét vásárlásról később új előterjesztés készül.

A csütörtöki ülésen új könyvvizsgálót választhatnak a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Nonprofit Kft. számára, és a képviselők elé kerül a városvezetőség két tanácsnokának beszámolója is; dr. Mazsu Jánosé a Debreceni Értéktár Bizottság működésével kapcsolatosan, valamint dr. Papp Csabáé a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program stratégiai projektről.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában