Helyi közélet

2019.03.17. 08:37

Az anyaság inspirálta

Debrecen - Egy horgolótűvel és pár gombolyag fonallal bármit el lehet készíteni.

Debrecen - Egy horgolótűvel és pár gombolyag fonallal bármit el lehet készíteni.

Hutóczki-Orosz Évi hangját a rádióból sokan ismerhetik Debrecenben, azt viszont talán kevesen tudják róla, hogy imád és nagyon ügyesen is tud horgolni.

– Először egyetemistaként mentem be hirtelen felindulásból egy fonalboltba, de – utólag rájöttem – rosszul fogtam hozzá a tanuláshoz, és két próbálkozással eltöltött nap után bedobtam a szekrénybe a tűt és a fonalat. Aztán évekkel később megszületett a kislányom, és rám tört az alkotási vágy. Szerettem volna egyedi, kézzel készült holmikkal elhalmozni, de a varráshoz sajnos semmi affinitásom nem volt, a kötésre pedig mindig hamar ráuntam, szóval újra elkezdtem kacérkodni a horgolással. Végül egy anyukás Facebook-csoportban találkoztam csodálatos amigurumi figurákkal, ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy el kell sajátítanom ezt a technikát, mert addig úgysem nyugszom – mesélt a kezdetekről mosolyogva.

Internetes tananyag

Autodidakta módon, YouTube­-videókból tanulta meg a horgolás fortélyait. Mint mondta, nagyon széles az elérhető kínálat az oktató videókat tekintve, magyarul is akad szép számmal „tananyag”, ha valaki bele szeretne vágni. – Több hazai – sőt, debreceni – horgolót is követek, rendkívül inspiráló látni, hogy többségük igyekszik megosztani a tudását, hogy minél többen beleszerethessenek ebbe a kézműves-tevékenységbe. Remélem, egyszer nekem is lesz erre lehetőségem, időm – fűzte hozzá.

Majd’ megszólalnak

Évi leginkább azt szereti ebben a tevékenységben, hogy egy horgolótűvel és pár gombolyag fonallal lényegében bármit el lehet készíteni. Maga is számos dolgot megalkotott már, legyen az egy kis táska, egy sál, vagy épp egy nyaklánc. A legnagyobb kihívás számára eddig az a két kutyusról készült élethű más okozott, amit egy ismerősének készített Valentin-nap alkalmából. – Elnézve a fotókat, néha féltem, hogy elkezdenek ugatni – nevetett . Amire a legbüszkébb, az a lányának készített, 63 centis unikornis és a még pocakban lévő kisfia babakelengyéje, mely szintén saját tervezésű. – Nincs olyan figura vagy épp személy, aminek/akinek a horgolt mását ne lehetne megalkotni. Nincs olyan ruhadarab, amit ne lehetne elkészíteni. Ha valaki igazán kreatív tevékenységre vágyik, akkor a horgolás lesz az ő hobbija. Kikapcsol, feltölt, és annyira jólesik ránézni az elkészült darabra és annak az arcára, akinek megalkotta az ember. Amikor a lányom ki sem engedi a kezéből a neki tervezett és róla elnevezett unikornist, akkor tudom, hogy az utolsó rövidpálcáig megérte a bele fektetett munkát – hangsúlyozta Évi.

- Pálfi-Tóth Zoé -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában