Helyi közélet

2019.03.21. 19:54

A strandok elhasznált vizében is megélő halak

Debrecen - Félő, hogy télen nem hűlnek le annyira természetes vizeink, hogy azokban elpusztuljanak az idegen fajok.

Debrecen - Félő, hogy télen nem hűlnek le annyira természetes vizeink, hogy azokban elpusztuljanak az idegen fajok.

Haltani Konferenciát tartottak a Debreceni Egyetemen csütörtökön. Ennek egyik előadója Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense elmondta: természetes vizeink halállományait két dolog is fenyegeti. – Sajnos még mindig vannak halpusztulások az országban, ezek legtöbbje valamilyen vegyi szennyezés következménye. Másik nagy probléma a klímaváltozás. Az egyre szárazabbá váló klíma miatt, a vízhozamok jelentősen csökkennek, melynek következtében különösen kényes halaink és más vízi élőlényeink eltűnnek. Beavatkozni ez ellen nagyon nehéz, szinte már lehetetlen, de halkíméleti területek kijelölésével és halmentési módszerrel csökkenteni lehet a veszteséget. Ezeket a beavatkozásokat állami és kutatóintézeti pénzek felhasználásával valamilyen szinten azért lehetne finanszírozni – fogalmazott Juhász Lajos.

Újak jelennek meg

– Magyarországon szinte bárhol lefúrunk a mélybe, termálvizet találhatunk. A termálvizek elég gyakran természetes vízfolyásba is bekerülnek. Kutatások során kiderült, hogy Budapest és Héviz környékének a termálvíz kifolyók olyan halfajokat rejtenek, amelyek egyáltalán nem őshonosak nálunk, talán díszhalak lehetnek. Itt Hajdú-Biharban szintén találtunk termálvíz strandkifolyókban szúnyogirtó fogasponty állományt, amelyről idáig senkinek nem volt tudomása - fejtette tovább a tanszékvezető.

– Nagyon nem lenne szerencsés, ha az afrikai harcsa egyszer csak áttelelne egy természetes vizünkben, mert akkor egy igazi ragadozóhoz juthatnánk, amit egyáltalán nem szeretnénk. Az említett szúnyogirtó fogasponty éveken keresztül jelen volt a Zagyvában, de a tavalyi elég hideg télnek köszönhetően ez az állomány kipusztult – mondta Juhász Lajos.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában