Helyi közélet

2019.03.09. 13:27

A böjt növelheti az önbecsülésünket

Debrecen - Testi-lelki fiatalodást is köszönhetünk az észszerű böjtölésnek.

Debrecen - Testi-lelki fiatalodást is köszönhetünk az észszerű böjtölésnek.

Ha március, akkor tavasz. Ha pedig tavasz, akkor újjászületés nemcsak a természetben, hanem önmagunkban is. Soltész Ian életvezetési tanácsadótól azt kérdeztük, hogyan hathat személyiségünkre, ha böjtölünk.

– A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, nemcsak testi, hanem lelki egészség szempontjából is. A hétköznapi rutinok képesek behálózni a mindennapjainkat, éppen ezért nem árt olykor tudatosan is kilépni a komfortzónánkból, és erre tökéletes alkalom lehet egy időszakos böjtölés. Van egy tanítás, miszerint ahogyan a teádat iszod, úgy éled az egész életedet. Ez leginkább arról szól, hogy az aktuális szokásaink és személyes rituálénk nagyon jól tükrözik a gondolkodásunkat magáról az életről és önmagunkról is. Tehát aki szereti a változást, és szokott új dolgokat kipróbálni, annak valószínűleg táplálkozásában is megmutatkozik mindez. Aki pedig a biztonságra és a megszokott dolgok megtartására törekszik, az valószínűleg a már megszokott ételeket eszi felváltva nap mint nap – állítja a szakember.

– A különböző életterületeink kölcsönösen hatnak egymásra. Ha rendet rakok a lakásomban, az kihat a közérzetemre. Ha úgy érzem, hogy rend van bennem, akkor a környezetemben is könnyű lesz rendet tartanom. Ha valaki elkezd diétázni, és tartja is magát az új étrendhez, akkor biztosra veheti, hogy fogyni fog. Nem feltétlen a konkrét diéta miatt, hanem mert „rendet tett” a táplálkozásában. Én mindig azt szoktam javasolni, hogy járjunk két lépéssel a világ előtt, és menjünk elébe a változásnak! Nagyon fontosnak tartom a tudatosan választott sématöréseket az életben. Hogy rendszeresen csináljunk olyan dolgokat, amik újszerűek, amik kimozdítanak minket a rutinjainkból. Egy böjt megtartása növeli az önbecsülésünket. Újabb sikerélményt képes adni az egyénnek, amivel bebizonyítjuk magunknak, hogy képesek vagyunk kitűzni új célokat, és azokat sikeresen meg is tudjuk valósítani. Ez az érzés pedig feltűnően pozitív kisugárzást ad – tudtuk meg Soltész Iantól.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában