Helyi közélet

2019.03.03. 15:08

360 fokos videó: ízorgia a óriáskerék lábánál

Debrecen - A fesztiválon élőállat-kiállítás, könnyűzenei koncertek és kóstolók is várják az ínyenceket.

Debrecen - A fesztiválon élőállat-kiállítás, könnyűzenei koncertek és kóstolók is várják az ínyenceket.

A Nagytemplom lábánál, a debreceni Kossuth téren kezdetét vette a tizedik Mangalicafesztivál. Péntektől vasárnap estig hét mangalicatenyésztő és hét street food kiállító foglalja el a főteret, akik várják a világhírű sertésfajta kedvelőit. Már az első napon sokan keresgéltek a standoknál, ahol frissen sütött tepertőt, sült malacot, valamint húsos vagy sós szalonnával kóstoltatták az ínyenceket. Gasztrotúránkon annak jártunk utána milyen ételek készíthetők a mangalica húsából.

A tepertő illatát felismerve léptünk oda Boda Gyulához, aki egy hatalmas üstben 15 kg mangalica tepertőt készített. – Ez a sertésfajta zsírosabb, ezáltal jobb tepertőnek, és ebből a szép kis adagból egy három óra múlva alatt tökéletes töpörtyű lesz – magyarázta a szakértő. A standok között sétálva Fekete Zsókát pillantottuk meg, akivel korábban már beszélgettünk a mangalica tenyésztésről, most viszont azoknak az elkészítéséről váltottunk pár szót. – Zsírosabb állatról beszélünk, mivel a mangalica húsban és szalonnában magas a zsírtartalom, a telítetlen zsírsav, így lágyabb az állaga a hurkának és a kolbásznak. Sokaknak szoktam ajánlani, hogy a hurkát süssék meg fokozatosan melegedő sütőben, hisz magától szépen megsül fél óra, maximum negyven perc alatt – árulta el saját metódusát Zsóka.

Finomságok

Egy nagyüzemi konyhára is ellátogattunk, konkrétan az óriáskerék alá, ahol egy szakács segített ki bennünket a finom ételek és illatok között. – A mangalica húsából, ízletes és egészséges ételeket készíthetünk, van itt csülök pékné módra apróra vágott pirított krumplival, fűszeres sültek párolt lila káposztával és az igazi magyar gyomornak pedig a savanyú bundában főtt mangalicahúsos töltött káposztát javasolnám, amit szigorúan kemencében sült ropogós héjú friss kenyérrel kell elfogyasztani – ajánlotta a finomabbnál finomabb ételeket Selmeci Dávid.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában