Helyi közélet

2019.02.06. 10:16

Új, szociális hozzájárulásról szóló törvény született

Debrecen - Egyéni vállalkozóknak is készítenek adóbevallási tervezetet.

Debrecen - Egyéni vállalkozóknak is készítenek adóbevallási tervezetet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Adókedd sorozatában ingyenes előadásokon kaphatnak információt az érdeklődők a sokakat érintő, aktuális adózási témákról. Kedden „2019. évi jogszabályváltozások az adózásban” címmel tartottak előadást a NAV szakemberei.

Mint elmondták, a személyi jövedelemadó bevallás határideje minden természetes személy számára május 20-a. A KATA-adózás hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak február 25-ig kell megtenniük a bevallási nyilatkozatot.

Újdonság, hogy megszűnt a 100 ezer forintos béren kívüli juttatás és a vissza nem térítendő munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége. A súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló kormányrendeletben kibővült a daganatos betegségek köre, és új elemként bekerültek a felsorolásba az endometriózis egyes típusai. Ez azért fontos, mert személyi kedvezmény igényelhető a rendeletben felsorolt betegségekre.

Járulékok szempontjából a legfontosabb változások a nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatását érintik. Aki a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban áll, és saját jogú nyugdíjasnak minősül, nem válik biztosítottá, tehát az ő munkabéréből csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell levonni.

Szintén nagyon lényeges, hogy 2019-től új, szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt vezettek be, ami részben tartalmazza a régi szabályokat. Megszűnt a régi egészségügyi hozzájárulási adóról szóló törvény, illetve beépült az új, úgynevezett szocho-törvénybe. Módosult az adókedvezmények köre: vannak megszűnő, módosuló és új kedvezmények, amelyeket a munkáltató tud érvényesíteni a munkavállaló után.

Február közepéig érkeznek az igazolások

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Akinek van ügyfélkapuja, az automatikusan elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től elérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján vagy a kormányzati portálon, akinek nincs, az március 18-áig kérheti a tervezet postázását, melyet a NAV április 30-áig kiküld. Március 18-a után már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérhető a papíralapú tervezet.

PtkI


[related-post post_id="4131961"]

[related-post post_id="4113664"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában