Helyi közélet

2019.02.26. 09:57

Sikerek, nem csak a két tannyelvű tagozaton

Debrecen - Pascalé Andréani francia nagykövettől vette át a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője a LabelFrancÉducation kiválósági díjat múlt pénteken.

Debrecen - Pascalé Andréani francia nagykövettől vette át a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője a LabelFrancÉducation kiválósági díjat múlt pénteken.

– Amikor egy nagykövetet beiktatnak posztjára Magyarországon, mindig fontosnak tartja, hogy ellátogasson az intézményekbe, ahol két tanítási nyelvű képzés folyik. A nagykövet asszony még nem járt nálunk, ez az egyik apropója a látogatásának – mondta Aranyi Imre, a Fazekas-gimnázium igazgatója. A másik apropó a kiválósági díj, amit egyszer már elnyert az iskola, az erről szóló oklevél látható a patinás épület falán. – Ez nem egy élethosszig tartó elismerés, hanem újra és újra bizonyítani kell, hogy gimnáziumunk méltó rá, ezért ismét pályáztunk – tájékoztatott az intézményvezető.

Nem lehetetlen küldetés

A LabelFrancÉducation védjegyet egy minisztériumi testület ítéli oda azoknak az iskoláknak, amelyek hozzájárulnak a francia nyelv és kultúra magas szintű oktatásáshoz, és ahol lehetőség van egyes tantárgyakat francia nyelven tanulni. A testület a francia külügyminisztérium, az oktatási minisztérium, a külföldi franciaoktatásért felelős ügynökség és a francia világi misszió képviselőiből áll – foglalta össze Aranyi Imre, s hozzátette, a pályázati időszakban ellenőrzik az oktatás színvonalát, ami remek dolog, hiszen az adott ország szakemberei mondják ki, hogy a gimnázium megérdemli az elismerést.

– Az intézmény pályázatában komplex módon számot ad a tevékenységről, bemutatja programjait, statisztikai adatokkal is szolgál az eredményekről. A minisztériumi testület képviselői pedig személyesen győződhetnek meg minderről. Hugues Denisot, az oktatási együttműködési attasé – aki pénteken is részt vett az átadáson – rendszeresen meglátogat bennünket, akár évente többször is, és megtekinti az órákat. A Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványtól több szakértő érkezik információt gyűjteni. E vizsgálatok konklúziója végül, hogy megadják-e a díjat – magyarázta Aranyi Imre, s azzal egészítette ki, hogy ezekkel az intézményekkel fennálló közvetlen kapcsolatnak más haszna is van, például bemutatják az egyetemeket, ösztöndíjakat, aminek köszönhetően jó néhány volt fazekasos diák tanul francia egyetemeken.

Azt is megtudtuk, a kitüntető címet 2012 óta ítélik oda, s eddig 293 intézmény büszkélkedhet a titulussal, akik nemzetközi hálózatot alkotva működnek, öt földrész 56 országában 110 ezer diákot kötve össze.

Két tannyelvű oktatás

A gimnáziumban a két tanítási nyelvű tagozatokon a diákok az első évben napi 18 órában tanulják az idegen nyelvet. – Mi kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, hiszen nincs előzmény: aki ide jön francia vagy spanyol nyelvet tanulni, az teljesen kezdő. Francia szakos kollégáink és a Magyar- Francia Ifjúsági Alapítvány közbenjárásával idekerülő francia nyelvű lektorok oktatják a nyelvet. Kollégáink feladata egy év alatt eljuttatni a tanulókat a nulláról tulajdonképpen egy „B”-s szintű nyelvvizsga közelébe, hogy az azt követő évben már a célnyelven tanulhassanak néhány tantárgyat – foglalta össze az intézményvezető. – Az ezekben az osztályokban tanuló diákokra külön jogszabályok vonatkoznak az érettségin. Mindenképpen kell célnyelvből érettségi vizsgát tenniük, valamint két tantárgyból a célnyelven kell érettségizniük.

– Nagyon sok diákunknak van két nyelvből is nyelvvizsgája, de akad olyan, akinek több is – mutatott rá Aranyi Imre. Az intézményvezető azt is elárulta, igazán népszerűek a nyelvek az iskolában: éppen mostanában fogalmazódott meg a diákok egy csoportjában az igény, hogy harmadik nyelvet is tanulhassanak szakköri keretek között. – Tulajdonképpen alig van olyan végzős tanulónk, akinek ne lenne nyelvvizsgája: a tavalyi évben a 170 tanulónkból 157 rendelkezett vele. Tehát minket különösebben nem rázott meg, hogy az egyetemekre 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet bekerülni.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában