Helyi közélet

2019.02.20. 20:26

Nyitottság: a kulturális értékek megmutatása

Debrecen - Rabbiszobát és étkezőt alakítanak ki a hitközség székházában.

Debrecen - Rabbiszobát és étkezőt alakítanak ki a hitközség székházában.

30 millió forint támogatásban részesült az a pályázat, amelyet Debrecen önkormányzata és a Debreceni Zsidó Hitközség a Nemzetgazdasági Minisztérium „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívására nyújtott be. A projekt célja egy interaktív kiállító szoba kialakítása a Debreceni Zsidó Hitközség székházában. A rabbiszoba a századelőhöz hű berendezésével, kulturális emlékeivel a második világháború előtti zsidó polgári otthon miliőjét fogja idézni. Emellett fejleszteni fogják a vendéglátó egységet, ahol nemcsak az ételeket, hanem magát a kóserságot is bemutathatják.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, szeretnének a közeljövőben továbblépni, és olyan éttermet létrehozni, amelyet nemcsak a zsidó közösségnek szánnak, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a gasztronómiai különlegességek. Az elnök kiemelte, a debreceni polgárok és az idelátogató turisták előtt egyaránt nyitva áll majd az ajtó.

Erősíteni a közösséget

– Ma Debrecenben él az ország második legnagyobb zsidó közössége, bár számban megfogyatkozva. Ennek történelmi okai vannak, a második világháború borzalmai, a holokauszt. Nagyon fontos emlékezni, tisztában lenni a hibákkal, bűnökkel, de próbáljuk meg figyelmünket arra irányítani, hogy van jövő, van értelme építkezni. A város és a zsidó hitközség legnagyobb közös vállalkozása, hogy erősítse a debreceni zsidó közösséget lélekben és lélekszámban is – hangsúlyozta Papp László polgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában