Helyi közélet

2019.02.07. 07:57

Megkezdődött a buszok cseréje

Debrecen - További öt új Mercedes autóbusz szállít majd utasokat nyár elejétől a debreceni helyi közlekedésben.

Debrecen - További öt új Mercedes autóbusz szállít majd utasokat nyár elejétől a debreceni helyi közlekedésben.

December közepén forgalomba állt az első új helyi autóbusz Debrecenben. Az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. által, a debreceni Határ úti ipari parkban készített Mercedes-Benz Reform 500 LE típusú modell azóta több vonalon szállít utasokat a városban. A tizenkét méter hosszú, háromajtós, a busz első felében alacsonypadlós Mercedes-Benz Reform dízelmotorja a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő füstöt bocsát ki.

Nyár elejétől jönnek

Azóta további öt csuklós Mercedes Conecto G típusú autóbusz is elkészült, melyek forgalomba helyezéséről és a most használt, idén már 10 éves Volvók sorsáról a DKV-tól érdeklődtünk.

Ilyés Zsolt, a közlekedési cég autóbusz ágazati mérnöke arról tájékoztatott, hogy az átlagban eddig 600 ezer kilométert futott Volvókat eredetileg 8 évig akarták használni, de a szerződés módosításával 12 évre tolták ki ezt az időt. A járművek jó műszaki állapota ezt lehetővé teszi.

Tekintettel erre nem egyik napról a másikra cserélik le mindet. A Mercedesek a nyár elejére tervezett forgalomba állásával egy időben 3 régi járművet „nyugdíjaznak”.

A többség Volvo marad

Az illetékes szerint az új buszok közül a szólót kisebb forgalmú területeken használják, míg a csuklós buszok vegyesen gyérebb, illetve nagyobb igényű területeken is végeznek majd szállítási feladatokat. Az ilyen megosztásra forgalomszervezési és gazdaságossági szempontok miatt van szükség – tudtuk meg.

A közlekedési cég autóbusz ágazati mérnöke arról is beszámolt, hogy az Inter-Tankerrel kötött szerződés 2021 június 30-ig érvényes, addig nem tervezik további Volvo autóbuszok kivonását.

Új arculatot szeretnének

A már forgalomba állt Mercedes szóló busz fehér színű. Megkérdeztük a DKV-t, hogy az érkező új járművek ugyanolyan kékek, fehérek (és sárgák) lesznek-e mint a Volvók? Ilyés Zsolt erre úgy reagált, hogy új arculatot szeretnénk létrehozni, mely során három szín közül választhatnák majd ki az utazók a nekik leginkább tetszőt.

Sorozatban készülhetnek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ITK azt tervezi, hogy a debreceni déli ipari parkban, (a repülőtértől délre) hamarosan egy nagy autóbuszgyárat fog építeni.

OCs


[related-post post_id="4079514"]

[related-post post_id="4080534"]

[related-post post_id="4078220"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában