Helyi közélet

2019.02.12. 07:40

A jelek szerint megbékéltek egymással a Simonyi úti biciklisek és gyalogosok

Debrecen - Elkészülte után – néhány éve – sok kritikát kapott internetes közösségi oldalakon a debreceni Simonyi út bal oldalán kialakított kerékpárút.

Debrecen - Elkészülte után – néhány éve – sok kritikát kapott internetes közösségi oldalakon a debreceni Simonyi út bal oldalán kialakított kerékpárút.

A készítők a viszonylag széles járdára körülbelül 20-30 méterenként egymás mellé sárga biciklis, illetve ugyanilyen színű gyalogos jeleket festettek fel. Ezzel kvázi hosszában kettéválasztották a zömében aszfaltos burkolatot. A kerítések felőli részt kapták meg az „apostolok lovát” használók, az út felőlit meg a „drótszamarazók”. A két „térfelet” itt folyamatos vonal nem választja el egymástól.

Tapasztalataink szerint ez korábban rendszeresen konfliktusokhoz vezetett a biciklisek és a gyalogosok között, mindkét közlekedési módot használók átmentek a másik oldalába. A leggyakrabban ez a Simonyi úti elnyújtott kanyarban, az Atomki előtt fordult elő, ahol a gyalogosok zöme a rövidebb ívre, a kerékpárosok térfelére tévedt.

Alkalmazkodás és figyelem

Ezúttal arról kérdeztünk néhány ott közlekedőt, hogy mi a helyzet manapság. – Ha lenne a két térfél között egy vonal, semmit nem oldana meg. Az igazi egy önálló kerékpárút lenne – fogalmazott a középkorú Kovács Tibor, akit biciklizés közben állítottunk meg. – Nincs értelme rácsengetni a szabálytalan gyalogosokra, inkább ki kell őket kerülni, és kész. Az alkalmazkodás és az egymásra való odafigyelés a legfontosabb – jelentette ki.

Az arra sétáló Brezovcsik Károly szerint, a Simonyi úti járda megosztásának gondolata alapvetően jó ötlet volt. Mivel ő igyekszik betartani a szabályokat, emlékei szerint ott eddig még soha nem csengetett rá biciklis. Arról is beszélt, hogy a Simonyi út folytatásában, a belvárosi Péterfia utcai járdán nincs ilyen szétválasztás, mégis sok biciklis arra is a járdán halad. – A helyhiány miatt ott nem lehet külön kerékpárutat kialakítani, de a járdára felfestés sem megoldás. Biciklivel inkább másfelé mennék, ha arra lenne dolgom – mondta.

Így még elfogadható

– Nem ideális az itteni kerékpárút, de még mindig jobb, mintha semmi nem lenne. Viszonylag széles a járda, így el lehet férni – állította Nyergesi Tamás, aki szintén egy bicikliről szállt le a kedvünkért. Kifejtette: az lenne a jó, ha mindenütt külön kerékpárutak lennének, mint Hollandiában. A probléma azokon a főleg lakótelepi részeken van Debrecenben, ahol jóval keskenyebb a járda burkolata, mint itt a Simonyin – vélte.

OCs


A megosztás nem szerencsés

Somogyi Sándor, a Hajdúsági Kerékpáros és Természetjáró Egyesület elnöke hangsúlyozta: Debrecenben sajnos sok helyen léteznek olyan kerékpárutak, amelyeket a járdából választottak le, mely sem a gyalogosoknak, sem a bicikliseknek nem ideális, zavarják egymást. Ennél egy fokkal jobb megoldás az, amikor a közvetlenül egymás mellett futó járdát és a kerékpárutat szintben és néha színben is elkülönítik egymástól. A Füredi úti bicikliútnak a Simonyi útihoz kapcsolódó része ilyen, a járda néhány centiméterrel magasabb és vöröses színű. A legjobb az autóktól és a járókelőktől is teljesen elválasztott kerékpárút lenne. Ilyen létezik például a szomszédban, az Egyetem sugárúton – emlékeztetett Somogyi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában