Helyi közélet

2019.02.06. 16:58

Kipróbálhatták, milyen sötétségben élni

Kismarja - A Debrecenből érkezett vendégek segítségével érzékenyítő programban vettek részt a diákok.

Kismarja - A Debrecenből érkezett vendégek segítségével érzékenyítő programban vettek részt a diákok.

„EGYütt-egyMÁSsal” – ezt a címet adták a kismarjai Bocskai István Tagiskola projektnapjának a szervezők, melyet a kultúra napja jegyében tartottak meg. A téma a fogyatékos emberek világának bemutatása volt, érzékenyítő foglalkozásokkal. Ehhez óriási segítséget nyújtottak a debreceni Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének Általános Iskolájából érkezett diákok tanárukkal a jelnyelv megismertetésében, valamint a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének képviselői a vakok mindennapjainak, a Braille-írás rejtelmeinek és a mozgássérültek helyzetének bemutatásában.

Zsiga Kálmánné tanárnő a Himnusz keletkezéséről beszélt, majd az iskola tanulói nyolc helyszínen ismerkedtek a fogyatékos emberek világával. A tornateremben „csőfociba”, az aulában kerekesszékes akadálypályába, a „Sajnálat megtiltva” teremben a szájjal festők világába nyerhettek bepillantást. A „láthatatlan” teremben a gyerekek kipróbálhatták, milyen érzés teljes sötétségben élni és érzékelni. A vendégeknek köszönhetően sok információt kaptak a jelnyelv világáról, a vakvezető kutya és gazdájának hétköznapjairól, kipróbálhatták a Braille-írás eszközét és egyéb, a látássérülteket segítő-eszközöket. Egy kisfilm az autista gyerekek életét mutatta be – tájékoztatta a Naplót Ferenczi Tünde tanárnő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában