Helyi közélet

2019.02.22. 07:55

Boldog dolgozó, eredményes cég

Debrecen - A munkahelyi stressz nem egyéni, hanem kollektív probléma, így a stresszhatás csökkentése elvitathatatlan.

Debrecen - A munkahelyi stressz nem egyéni, hanem kollektív probléma, így a stresszhatás csökkentése elvitathatatlan.

Amikor elmegyünk a háziorvoshoz, hogy fáradtak vagyunk, fáj a fejünk, egyből jön a kérdés: ön hajszolt életet él? Éri stresszhatás a munkahelyén? Amennyiben a válasz igen, akkor azt tanácsolják, hogy próbáljunk ezen változtatni. Jó… De hogyan?

Sok munkavállaló azt gondolja, hogy ez megváltoztathatatlan, s neki alkalmazkodnia kell. Holott Magyarországon, az Európai Unió sok más országához hasonlóan, törvényi előírások vonatkoznak a munkahelyi pszichoszociális kockázati tényezők feltérképezésére. Ezek alapos ismerete mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára kiemelt jelentőségűek.

Hazánkban a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII törvény, majd ennek 2008. január 1-jei módosítása emelte a törvényi szabályozás szintjére a munkahelyi stresszt. A törvény rámutat arra is, hogy a munkáltató kötelessége a pszichoszociális kockázatok felmérése és csökkentése. Nem ördögtől való tehát az, hogy bizonyos munkahelyeken tényleg számít, hogy tud-e a dolgozó szusszanni egyet a hajtás közben, netán még meg is kérdezik tőle, hogy mi a véleménye az egyes folyamatokról.

Nem átadva ezzel a döntés felelősségét, de éreztetve a bizalmat: számít a jobbító szándékú véleménye.

Oktat, képez, családbarát

Felmérések szerint 20 százalékkal produktívabbak azok a munkavállalók, akik boldog munkahelyeken dolgoznak – közölte a Magyar Projektmenedzsment Szövetség. Mint írják, a tendenciák szerint a szervezetek számára egyre fontosabbá válik azzal foglalkozni, hogy a munkavállalók miként érzik magukat a munkahelyükön: vajon mennyire motiváltak, energikusak, hatékonyak, megbecsültek? Egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy mennyire érzik a munkavállalók úgy, hogy maguk is hozzájárulnak a munkát adó cég hosszú távú eredményességéhez. Biztosan azt a feladatot látják el, amivel a legtöbbet tesznek hozzá a fejlődéshez, a sikerhez – és vajon van-e visszacsatolás, részesülnek-e ebből a sikerből? A szövetség konferenciát is szervezett arra keresve a választ, hogyan kell foglalkozni ennek gyakorlati megvalósításával.

A boldog munkavállalók és szervezetek megteremtése olyannyira napirenden van, hogy egyre több cég alapozza erre a szervezetfelépítését. Sokáig csak filmekben láthattunk fiatalos munkahelyeken, babzsák-fotelekben üldögélő fiatal menedzsereket laptoppal a kezükben, ami – bár részben erről szól – közel sem fedi le azt, amit a munkahelyi flow-ról, azaz jóllétről tudni lehet.

Például a közelmúltban az NI Hungary Kft. többek között azért is érdemelte ki a „Családbarát Vállalat 2018” és a „Felelős Foglalkoztató 2018” címeket, mert komplex, a generációs különbségeket is figyelembe vevő éves programokat biztosítanak a munkavállalóik számára, melyek kialakítása során a hagyományokhoz is igazodnak.

– Számos olyan nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt biztosítunk az év során a munkavállalóinknak, mint például az évzáró-évnyitó rendezvény, farsang, húsvét, nyári szieszta, családi nap, elismerés hete, Mikulás és még hosszan sorolhatnánk. Kiemelkednek még társadalmi felelősségvállalási programjaink közül az NI Ovi és NI Bölcsi programjaink, valamint a nyári táborok. Ezeken felül a „Felelős foglalkoztató” programunkat a képzés, képességfejlesztés, oktatás területén is erősítjük. A munka–magánélet egyensúlyát biztosító családbarát programjainkat (a sport – család – egészségmegőrzés címmel) kiegészítettük egy speciális, a munkavállalók egészségmegőrzését nagyban segítő „gerincprogrammal” is – mondta a Napló kérdésére Farkas Andrea kommunikációs vezető. A vállalat jól szerepelt a legjobb női munkahelyeket, a cafeteria rendszereket és a „visszafogadó munkahelyeket” díjazó versenyekben is, utóbbin a kisgyermekes anyák ajánlásával diadalmaskodott.

Közös rendezvények

A debreceni Dryvit Profi Kft.-nél a dolgozóknak nemcsak a kötelező munkaruha és védőfelszerelés érhető el, hanem saját logós formaruhákkal is igyekszik a cégvezetés a csapatszellemet erősíteni. Kerekesné Kósa Réka kommunikációs vezető kiemelte, hogy az irodában relax szoba is található, ahol a kollégák egy speciális masszázságy segítségével enyhíthetik az esetlegesen felgyülemlő stresszt vagy az ülőmunka okozta hátfájdalmaikat. Aki ezzel a lehetőséggel nem él, az is nyugodt körülmények között fogyaszthatja el teáját vagy kávéját, hogy néhány perc erejéig szusszanjon. Szintén a feltöltődést szolgálja majd a hamarosan megépülő „Levendula tetőterasz” is, hiszen szeretik a virágokat, rengeteg a zöld növény az irodában.

– Családcentrikus munkahely lévén szeretettel fogadjuk a kollégák gyermekeit is, számukra kis játszósarok van kialakítva. Minden nyáron nagy családi napot tartunk, ami mindig remek hangulatban telik el. Ilyenkor kicsiknek és nagyoknak is interaktív programokkal készülünk. Nekünk igazán fontosak a család által képviselt értékek, a kollégák nem csak munkakapcsolatot tartanak, igazi barátságok is szövődtek az évek alatt – emelte ki Kerekesné Kósa Réka.

Ahol jó lenni

A legtöbb ember olyan helyen szereti tölteni az idejét, ahol másokkal kapcsolatot teremthet. Ezért fontos nemcsak a kollégákkal, hanem a vezetőkkel is a személyes viszony, ami a vezető részéről nem jelent sem leereszkedést, sem pedig bizalmaskodást, pláne nem visszaélést ezzel a kapcsolattal”

– emelte ki a munkahelyi jóllét kapcsán Sárándi Andrea pszichológus.

– Bármennyire is szereti valaki a munkáját, ha semmi másra nem jut ideje, ha nem tud a családjával lenni, a hobbijával foglalkozni, vagy eleget pihenni, az egy idő után megmutatkozik a teljesítményben is. A munka-magánélet egyensúly megteremtése persze nem mindig a munkáltatótól függ, sokat lehet tenni egyéni szinten is érte, jobb időmenedzsmenttel, fontossági sorrendek felállításával, illetve a nemet mondás képességének fejlesztésével – mondta el a Napló kérdésére a pszichológus.

- Barak Beáta -


Ahol megvan a bizalom, elégedettebbek

Kutatások bizonyítják, hogy a bevonás, vagyis a felelősség átadása a dolgozóknak elégedettebbé teszi a munkavállalókat, de ebben is meg kell találni az arany középutat: természetesen csak az ő munkájuknak, beosztásuknak megfelelő szinten lehet megtenni. Ha túl sok a felelősség rajtuk, és nem társul hozzá kompetenciaérzés, vagy úgy érzi a dolgozó, hogy minden teher az ő vállát nyomja, akkor a tendencia az ellenkező irányba hat. Ehhez szorosan kapcsolódik a bizalom kérdésköre: ahol bizalom van a munkavállalók felé, és ők is bízhatnak a vezetőkben és egymásban, ott sokkal magasabb az elégedettség – osztotta meg a Naplóval tapasztalatait Sárándi Andrea pszichológus.


[related-post post_id="4130372"]

[related-post post_id="4113751"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában