Helyi közélet

2019.02.07. 10:31

360 fokos videó: bor helyett krumplit tárolnak a borospincében

Újléta - Pályázati támogatás nélkül az enyészeté lehet az újlétai borospince.

Újléta - Pályázati támogatás nélkül az enyészeté lehet az újlétai borospince.

Az egykor impozáns borospincét 1900-as évek végén építették Újlétán, azonban az utóbbi években többször kifosztották, megrongálták a település határában álló magányos épületet. Az önkormányzat azonban még nem mondott le Újléta büszkeségéről.

– A Balmazújvárosról idetelepült körülbelül 60 magyar, illetve német család építette a borospincét. Amikor idekerültek, akkor csak fás, erdős területet láttak, ezért is van a címerünkön fa. Elődeink főleg szőlőtermesztéssel foglalkoztak, az itt készült újlétai ezerjó bor híres volt a környéken – beszélt a múltról Szimáné Tóth Erzsébet, Újléta polgármestere, s hozzátette, ma már főként tormatermesztéssel foglalkoznak a településen.

Félmillió liter bor

Ahogy belépünk a föld alatti építménybe, láthatjuk azokat a kádak, melyekben a szőlőket áztatták, beljebb haladva pedig még mindig tisztán kivehetőek a hatalmas hordók, s a hozzájuk tartozó csapokból is maradtak meg. Viszont a műemlékvédelem alatt álló borospincén igencsak fogott az idő vasfoga, egy-két helyen beázik.

– 18 kerámia hordó van a pince belsejében, a kisebbek 11 ezer literesek, a nagyobbak pedig 54 ezer literesek, tehát félmillió liter bort tároltak itt – mondta a polgármester.

Évtizedek óta már nincs újlétai ezerjó a pincében, jelenleg a Start munkaprogram keretében termelt zöldségesek; sárgarépa, burgonya tárolására használják az épületet.

Pénz kérdése

Újléta polgármestere még nem mondott le a borospincéről, bár eddig nem sikerült forrást teremteni a felújításra. Megfelelő pályázati lehetőségre, vagy esetleges szponzorra várnak.

Fotó: Kiss Dóra

– Turisztikai központ lehetne sport lehetőségekkel, főzőhelyekkel, pihenőrészekkel. A létavértesi iskolások minden évben szerveznek ide kerékpár túrát – fogalmazott Szimáné Tóth Erzsébet.

A borospincét erdő veszi körül, nem messze pedig Újléta déli részén, a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben található Európa legnagyobb egybefüggő egyhajúvirág (kikerics) termőhelye.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában