Helyi közélet

2017.12.27. 16:22

Új eszközökhöz jutottak a tűzoltók

Debrecen - A tűzoltásoknál és a műszaki mentéseknél használható új eszközökhöz jutottak Hajdú-Bihar megyében működő mentőszervezetek és önkéntes tűzoltóegyesületek szerdán.

Debrecen - A tűzoltásoknál és a műszaki mentéseknél használható új eszközökhöz jutottak Hajdú-Bihar megyében működő mentőszervezetek és önkéntes tűzoltóegyesületek szerdán.

Egyebek mellett sisakok, mászóövek, sugárcsövek, tömlők, benzinmotoros fűrész és -vágó, kesztyűk, csizmák érkeztek, melyeket a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Magyar Tűzoltó Szövetség közösen kiírt pályázatán nyertek el. A 2 mentőszervezethez és 17 önkéntes tűzoltó egyesülethez eljutó több mint 100 eszköz értéke csaknem 10 millió forint.

Új eszközökkel eredményesebben

Az új tűzoltóeszközök ünnepélyes átadóünnepségén kiderült, hogy a statisztikák szerint Hajdú-Biharban a leggyakrabban a kabai önkéntes tűzoltók vonulnak tűzesetekhez és közúti balesetekhez. (A 4-es főút Kaba közelében húzódik.) Ők például hidraulikus gépemelőt, munkaterület-megvilágítót, fémdarabolót, mentőfűrészt és sok más, műszaki mentésben nagy segítséget nyújtó eszközt kaptak.

Fotó: Matey István

A Balmazújvárosi Hagyományőrző Tűzoltó Egyesületnek mentőkötélre és több típusú tömlőre volt szüksége. A Földes Önkéntes Tűzoltó Egyesület védőkámzsára, kesztyűkre és vágásbiztos ruhára pályázott, és nyert. A Kálló Mentőcsoport sürgősségi táskát, hordágyat, valamint kézi adóvevőket kapott – tudtuk meg a rendezvényen.

Fenyők, tuják lángolnak

Közben dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: szilveszter éjjel átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, ahol szabálytalanul használt pirotechnikai eszközök okoznak gondot. Leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva ott. Tűzijátékok miatt általában kisebb, 1-2 négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben akad 2-3 nagyobb, milliós kárt előidéző tűzeset is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója ugyanott arról beszélt, hogy szilveszter éjjel körülbelül 3 ezer helyre riasztják a mentőket, tavaly ezek közül 17-szer tűzijáték kiváltotta balesethez kellett menniük. Hozzátette: 4 sérülésből 3 a fejet vagy a kezet érinti. Minden évben előfordul súlyosabb, amputálással végződő baleset is, de 2009-ben halálos áldozatot is szedett egy tűzijáték.

A szakemberek azt javasolták: ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani, és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

HBN-OCs


[related-post post_id="3720927"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában