Helyi közélet

2017.12.09. 09:15

Tesztüzemben az e-recept

Debrecen - Még javításra szorul, de hasznosnak ígérkezik a digitális átállás.

Debrecen - Még javításra szorul, de hasznosnak ígérkezik a digitális átállás.

A Hajdú-Bihar megyei gyógyszertáraknak sikerült rendben csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT), az e-receptekkel való munka több-kevesebb problémával működik, azonban erről még nem sokat lehet mondani, mert a háziorvosok egyelőre főleg hagyományos receptet írnak – összegezte a tapasztalatokat dr. Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke. Hangsúlyozta: a tesztidőszakot az egészségügyi kormányzat meghosszabbította, a valódi éles üzem majd december 15-én indul, addigra kell minden technikai problémát megoldani.

Elégtelen kommunikáció

– A betegeket és a lakosságot sajnálatos módon eléggé megzavarta az e-recepttel kapcsolatos eddigi, meglehetősen kusza kommunikáció, hiszen őket ez a változás gyakorlatilag nem érinti. Fontos tudniuk, hogy a betegutak nem változnak: a régi gyakorlatnak megfelelően a háziorvosi rendelőben írják fel a receptköteles gyógyszereket, s ezeket azután a gyógyszertárban kell kiváltani. Kiemelendő, hogy a szabad gyógyszertárválasztás lehetősége továbbra is adott, tehát az, hogy a beteg melyik patikában váltja ki a felírt gyógyszereit, kizárólag az ő saját döntése! – hangsúlyozta Ujvári László.

Mint elmondta, az e-recept esetén a látható különbség annyi, hogy megjelenik rajta még egy vonalkód. Ez árulkodik arról, hogy ez úgynevezett elektronikus recept, azaz a recepteken szereplő gyógyszereket rögzítik az elektronikus térben. Ezek a receptek ugyanúgy válthatók ki a patikában, mint eddig, vagy amennyiben a beteg szeretné, elektronikus személyigazolvánnyal (vagy pedig régi személyigazolvánnyal és taj-kártyával) is kiválthatja, és ez esetben a papíralapú receptet már nem is szükséges magával vinnie a gyógyszertárba.

Fontos, tehát, hogy még jó darabig, várhatóan 2018 végéig ugyanúgy kézhez kapja minden beteg a hagyományos, papíralapú receptet is, mint eddig, és amennyiben az már megszűnik, akkor is kap majd papíralapú igazolást a részére felírt gyógyszerekről. Addig viszont sok részletkérdést meg kell még oldani. Többek között azt, hogy a rendszer gyorsan, akadálytalanul működjön, és ne kelljen a betegeknek többet várakozniuk a patikában (ami sajnos a rendszer bevezetése kapcsán most előfordul), azaz ne legyen észrevehető ily módon, hogy egy új rendszer működik a háttérben."

Átfogó kórtörténet

A szakember úgy véli, az új rendszer előnye hosszabb távon mutatkozik majd meg, és nem annyira önmagában a páciensek vagy a patikusok számára, hanem abban, hogy átfogó, komplex képet ad a betegek kórtörténetéről, felírt és szedett gyógyszereiről, leleteiről, egyéb adatairól. Mindezektől az azonos hatóanyagú gyógyszerek párhuzamos felírásának és szedésének, illetve egyéb felesleges gyógyszereléseknek az elkerülése, végső soron nagyobb betegbiztonság várható.

Nincs fennakadás

Érdeklődtünk az orvosi kamaránál is, ott azonban nem nyilatkoznak, míg a hibák kijavítása tart. Információink szerint a megye háziorvosainak körében is vegyes tapasztalatokkal indult a rendszer; magában a betegellátásban fennakadás nincs.

Minden szereplő használja

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november elsején indult, az országos sajtóban megjelent hírek szerint nem minden nehézség nélkül. Például sok patikában okozott gondot csatlakozni a rendszerhez, ami miatt hosszú sorok alakultak ki; a háziorvosok is jeleztek problémákat. Számos helyen viszont zökkenőmentes volt az átállás.

Az EESZT egy háttérrendszer, amely a már meglévő, egészségügyben használatos szoftverekhez csatlakozik. Lényege, hogy az információk közös adatbázisba kerülnek, melyből az orvosok, gyógyszerészek stb. a számukra szükséges adatokhoz gyorsan hozzáférnek.

Használatával elkerülhetők a párhuzamos és a többszörös vizsgálatok, teljes képet kap a korábban szedett gyógyszerekről az orvos, kiküszöbölhetők az esetleges mellék- és kölcsönhatások, a pácienseknek pedig nem kell kórelőzményeik irataival járniuk orvosukhoz.

Most a háziorvosok, a közfinanszírozott szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak csatlakoztak a rendszerhez, jövőre pedig a mentőszolgálat és az összes magánszolgáltató is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában