Helyi közélet

2017.12.14. 18:45

Palánki Ferenc: szeretetben teljes az élet

Debrecen - A püspökről megjelent könyv segíthet felfedezni és megérteni saját életünket is.

Debrecen - A püspökről megjelent könyv segíthet felfedezni és megérteni saját életünket is.

– Nem mindegy, hogyan élünk. Tulajdonképpen nincs próbaélet, elsőre kell jól élni, jól gondolkodni. Egyetlen lehetőségünk van. Ami a pillanatban történik, soha többet nem jön vissza. Vagy eltöltjük szeretetben, jóságban, különben elszállt, elvesztegettük az időt – mondta el érdeklődésünkre Palánki Ferenc, akiről Elmer István újságíró által írt interjúkötetet. A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hangsúlyozta, az emberek úgy gondolkodnak, hogy még egy darabig kibírják, amit kell, majd eljön a végre a nyugodtabb élet. – Ez nincs így. Mindig lesz valami zavaró tényező, hiszen nem teljes az életünk. Csak akkor tud teljes lenni, ha a jelen pillanat összeér a végtelennel, ez pedig csak a szeretetben lehetséges. Isten maga a szeretet – mondta Palánki Ferenc, utalva a kötet címére is, miszerint Az élet szeretetben teljes. A kötet a Szent István Társulat sorozatának 22. részeként jelent meg.

Tudatosan alakítani

A püspök szerint a szeretet nem egy érzés, hanem döntés. Döntés amellett, hogy másokért adjuk az életünket, hogy másokért kezdünk élni. Ebben pedig meg kell tapasztalni azt, hogy így értelmes az élet. – Ha magamnak élek, önző vagyok, nem tudom ezeket átélni, hiszen az önzés börtön – fogalmazott, hozzátéve, azt szokták mondani, az ember éljen azzal, akit szeret. A kötet nem életrajzi regény, de a részletekben magára ismerhet az ember, és elgondolkodhat a saját életén is. – Ha csak egy valakiben is sikerül gondolatot ébreszteni, vagy odafordulni az életünk értelme és teljessége felé, akkor már megérte, hogy órák hosszat beszélgettem a szerzővel, és megszületett ez a könyv.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában