Helyi közélet

2017.12.11. 09:25

Örömhírhozók százai találkoztak Debrecenben

Debrecen - A Kárpát-medence minden szegletéből hozták a hírt, hogy megszületett a Megváltó.

Debrecen - A Kárpát-medence minden szegletéből hozták a hírt, hogy megszületett a Megváltó.

A XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra csaknem háromszáz betlehemező érkezett Debrecenbe. Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből, Székelyföldről és hazánkból is jöttek a hagyományos rendezvényre, amely péntektől vasárnapig tartott a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában. A város különböző pontjain, ünnepi eseményeken 24 csoport lépett föl – tudtuk meg Gyöngy Péter főszervezőtől. Kérésünkre a csíkszentdomokosi székely s a csíktaplocai betlehemes gyermekcsapatot emelte ki, mint az idei szemle különleges vendégeit.

Ők most először járnak a debreceni találkozón. – Rendkívül érdekes játékokat mutattak be, bár számomra minden résztvevő előadása nagyon kedves. Az ehhez hasonló találkozók egyik legfontosabb hozadéka, hogy a települések felfedezik saját hagyományukat, utánakutatnak levéltárban, érdeklődnek az előttük születettektől, és kiderül, hogy szinte minden településnek más alakváltozatú a játéka – mondta.

Fotó: Derencsényi István

A rendezvény célját, hogy a csoportok minél hitelesebben, jobban tudják átadni a hagyományt a következő generációnak, egy vasárnapi szakmai konferencia is segítette.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában