Helyi közélet

2017.12.30. 10:59

Ne a detoxban kezdődjön az újév

Debrecen - A szakember azt tanácsolja, ne keverjük a szeszes italokat, és tartsunk mértéket.

Debrecen - A szakember azt tanácsolja, ne keverjük a szeszes italokat, és tartsunk mértéket.

  • Egy-egy jobban sikerült szilveszteri buli után sokan szembesülnek azzal, hogy a túlzásba vitt iszogatásért másnap a szervezetük kamatostul benyújtja a számlát.
  • A Napló szakembert kérdezett arról, hogy az italozás milyen rövid és hosszú távú befolyást gyakorol az emberi szervezetre, érdemes-e vegyíteni a szeszes italokat, illetve miként lehet megúszni a másnaposságot, vagy csökkenteni annak hatását.
  • Dr. Kovács Csilla, a Debreceni Egyetem Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa azt is elárulta, a köztudatban elterjedt „népi praktikák” vajon segítenek-e a tünetek kezelésében, de arról is szót ejt, mi a teendő, ha alkoholmérgezés gyanúja merül fel.
  • A szilveszteri mulatozás elengedhetetlen része az evés-ivás. Mindkettővel érdemes csínján bánni, de az alkoholfogyasztásra különösen ügyeljünk, ha nem akarjuk esetleg valamelyik betegellátó intézményben kezdeni az új évet.

    – Csak a kis mennyiségben bevitt alkohol nem káros a szervezetre – például napi 2,5 deciliter sör vagy 1 dl bor –, az ezt meghaladó mértékű poharazgatás már károsítja az egészséget – hívja fel a figyelmet dr. Kovács Csilla osztályvezető főorvos.

    – Az alkohol – az egészen minimális mennyiségtől eltekintve – azonnali mérgezési tüneteket és hosszú távon visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó méreg. Változatlan formában szívódik fel a véráramba, majd túlnyomó részét a máj eloxidálja. Nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén a máj nem képes rövid idő alatt a teljes mennyiséget lebontani, ezért egy része a vérben marad, és eljut az agyba is. Ez okozza a bódult tudatállapotot, melyet a köznyelvben ittasságnak vagy részegségnek neveznek. Idült alkoholfogyasztás esetén károsodik a hasnyálmirigy, a máj, a szívizomzat, az immunrendszer, az idegsejtek, a vérképzőrendszer. Alkoholbetegeknél gyakoribbak a rosszindulatú daganatos betegségek is – figyelmeztet Kovács Csilla.

    Óvatosan a koffeinnel

    Az köztudomású, hogy az alkoholos italokat nem érdemes keverni, de a fiatalok körében manapság nagyon divatos energiaitalokat sem ajánlott szesszel párhuzamosan fogyasztani.

    Az élénkítőket tartalmazó koktél sokkal jobban fokozza a hangulatot, emiatt nagyobb a kockázat, mert az ember sokkal impulzívabb és bátrabb lesz: a koffein miatt ugyanis az alkohol bódító hatása mérséklődik, így az érintett még részegen is elég élénknek érzi magát, ami fokozza a balesetek lehetőségét.

    Illusztráció: Pixabay

    – Ha az idő múlásával azt érzékeljük, hogy a túlzásba vitt mulatozás következtében kezd fejünkbe szállni az ital, és szeretnénk ismét józanabb állapotba kerülni, érdemes sok alkoholmentes folyadékot fogyasztani, valamint – ha van rá lehetőség – lepihenni egy rövid időre. A túlzott italozás után jelentkező tüneteket nagyon sok tényező befolyásolja: a testsúly, a nem, az életkor, illetve az is, hogy étkezést követően fogyasztották-e az alkoholt. A másnaposság azt az általános rossz közérzetet jelenti, ami az alkohol bevitelét követi. A konkrét ismertetőjelek: fejfájás, hányás, szomjúság, rossz szájíz, kábultság és izzadás. A másnaposság tünetei csak akkor jelentkeznek, ha valaki túl sokat ivott.

    Elkerülése rendkívül egyszerű: ne igyunk, vagy csak keveset. Ha valaki mégis iszik, akkor feltétlenül evés után tegye. Telt gyomornál ugyanis az alkohol lassabban szívódik fel a vérbe”

    – tanácsolta a szakember.

    Téveszmék

    A szokásos vélekedésekkel ellentétben az alkohol lebontásának idejét nem lehet felgyorsítani házi orvosságokkal, tehát hiába iszik valaki kávét, felvert tojást, szed vitamint vagy zuhanyozik hideg vízzel, nem fognak hamarabb jobban lenni. Ezek a gyógymódok nem képesek befolyásolni azt a folyamatot, melyben a máj lebontja az alkoholt, ezért valódi hatásuk nincsen. Mivel az alkoholfogyasztás lassítja a reflexeket, rontja a reakcióidőt, és aluszékonnyá tesz, a zéró tolerancia elve alapján alkoholos ital fogyasztását követően senki ne vezessen járművet.

    HBN–MSZ


    Az alkoholmérgezés tünetei

    A heveny alkoholos befolyásoltság, alkoholmérgezés súlyossági fokozatai

  • Euforikus állapot (körülbelül 0,3–1,2 ezrelék): derűs kedélyállapot, a megszokottnál többet beszél, ügyetlenebb mozgások.
  • Izgatottság (kb. 0,9–2,5 ezrelék): változó hangulat, kiszámíthatatlan cselekedetek, egyensúly- és emlékezetzavar, lassulnak a reflexek, romlik az érzékelés és a felfogás.
  • Zavartság (kb. 1,8–3,0 ezrelék): bizonytalan mozgáskoordináció, a térbeli tájékozódóképesség romlása, fejfájás, hányinger, hányás, levertség, rossz artikuláció, intenzívebb reakció a külső ingerekre.
  • Aluszékonyság (kb. 2,5–4,0 ezrelék): nehezen ébreszthető, lomha mozdulatok, koordinálatlan mozgás, hányás, vizelettartási nehézségek.
  • Kómás állapot (kb. 3,5–5,0 ezrelék): eszméletlenség, alacsony testhőmérséklet, kihűlés, légzési és keringési zavarok, légzésleállás.
  • Halál (kb. 5,0 ezrelék fölött)

  • Ha megtörténik a baj

    A sajnálatos szerepi esetből kiindulva mindenki figyeljen oda, hogy honnan szerzi be az alkoholt; lehetőleg hivatalos árusítóhelyekről, és ne zugárusoktól vegyünk italt.

    A metil-alkohol-mérgezés tünetei azonosak az etil-alkohol-mérgezés (ittasság) tüneteivel. A két mérgezés csak toxikológiai (vér- és vizelet-) vizsgálattal különíthető el, melyet toxikológiai laboratóriumban végeztetnek. Térségünkben ez a laboratórium a Debreceni Egyetem Klinikai Központban működik.

    Ha megtörtént a baj, a mentőszolgálat azonnali értesítését követően a segítség megérkezéséig az elsősegélynyújtás általános szabályait és lépéseit kell alkalmazni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában