Helyi közélet

2017.12.04. 08:15

Mire a falevelek mind lehullanak…

Debrecen - Mi a teendő vajon a földre került falevelekkel? Mi lesz velük a szeméttelepen? Szabad-e elégetni a kerti hulladékokat? – adódik a kérdés.

Debrecen - Mi a teendő vajon a földre került falevelekkel? Mi lesz velük a szeméttelepen? Szabad-e elégetni a kerti hulladékokat? – adódik a kérdés.

Tűzvédelmi bírság

A végén kezdve a sort, az égetésre vonatkozó szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Aki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedi önkormányzati rendelet, vagy nem a meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól félmillió forintig terjedő büntetést kaphat. Ha pedig az égetés során még akkora tűz is keletkezik, amely miatt be kell avatkozniuk a tűzoltóknak, akkor 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság összege. A szerződés alapján az AKSD Kft. csak bizonyos városrészek tisztítását végzi, és a megállapodás része az is, hogy az önkormányzat által az érintett lakosoknak adott, összesen 45 ezer darab zöld színű zsákot elviszi, ha azt a lakos kihelyezi a kék kuka mellé – tájékoztatta a Naplót az AKSD Kft. sajtóreferense. Domokos Csilla egyúttal hangsúlyozta: cégük kommunális hulladékgyűjtő járata kizárólag ezeket a zöld színű zsákokat szállítja el. Ez az egész évre vonatkozik. A lomb- és zöldhulladék éves mennyisége egyébként nem csekély: mintegy 150 tonna. Ezt nem hasznosítják komposztként, hanem a szeméttelepi depóniába hordják, ahol a bomlást segíti. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a lakóknak az ingatlanjaik előtti járdaszakasz tisztán tartása is feladatuk, míg a város közterületi járdaszakaszait, kerékpárútjait és közútjait a szerződésben rögzített gyakorisággal gondozzák a köztisztasági teendőket végző vállalkozók. Az AKSD-hez a következő határoló utcákon kívüli területek tartoznak: Füredi, Hadházi, Nyíl, Rakovszky, Hajnal, Wesselényi, Erzsébet, Külső vásártér, Nyugati, Pesti és Böszörményi.

A Napló-Agorán panasz is megfogalmazódott a lombgyűjtéssel és -leadással kapcsolatban. Jónás Imre, aki gallynyesedéket vitt kisteherautóval a szeméttelepre, azt sérelmezte, hogy mérlegelnie kellett, és fizetnie 2 ezer forint + áfa/tonna díjat. Kérdése: „Hogy van ez, hogy a kertes övezetben mi gondozzuk-nyírjuk a járda és úttest közötti terület füves részét? Az utcai fák faleveleit nekünk kell összeseperni, kapunk összesen három zsákot, és ha tömegével visszük ki a szeméttelepre az avart, gally­nyesedéket saját költségen, akkor még fizetni is kell?” Válaszában a Debreceni Hulladékkezelő Kft. ügyvezető igazgatója – szintén a Napló-­Agorán – emlékeztetett: a debreceni lakosok (nem a vállalkozók) akkor adhatják le ingyen a szeméttelepen a zöldhulladékot, ha személy­autóval vagy utánfutóval szállítják oda.

Ingyenes zsákok

A díjmentesség tehát nem vonatkozik a kisteherautókra. Varga László ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati képviselők ingyenes lombgyűjtő zsákokat osztanak, és ha azok nem elegendők, akkor személy­autóval, utánfutóval ki lehet vinni ingyen a debreceni szeméttelepre.

HBN–VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában