Helyi közélet

2017.12.10. 15:23

Milyen volt újságot írni, gyógyítani, gyereknek lenni háborús időkben?

Debrecen - A Baltazár Dezső téren állomásozik a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborút, és az egy évszázaddal ezelőtti mindennapok valóságát bemutató országjáró gömbsátra.

Debrecen - A Baltazár Dezső téren állomásozik a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborút, és az egy évszázaddal ezelőtti mindennapok valóságát bemutató országjáró gömbsátra.

A 18 méter átmérőjű különleges helyszínen szombaton nyitotta meg a kiállítást Baják László a szervező intézmény történésze, illetve Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere. Mindketten – egyebek mellett – a jövőért való felelősségünkről és a múlt tanulságáról szóltak.

Az első világháború végén tönkretették azt a Közép-Európát, amely képes lett volna mérsékelni későbbi tragédiák sorát, s amely megakadályozhatta volna, hogy néhány évtized múlva totális diktatúrák uralják el csaknem az egész világot."

– Mai napig nem nyerte vissza ezt a fajsúlyos helyét, amely lehetővé tenni, hogy egy kiegyensúlyozott, békésebb élet következhessen be. 1914 és 18 között ez még egyáltalán nem volt látható. Akik részt vettek a háborúban, akkor még nem tudták, hogy ez következik belőle – mondta a főmuzeológus. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a besorozottak nagy része közember volt, átlagos életet élt, mint bármelyikünk, a fronton hőssé kellett válniuk. A debreceni katonák fontos szerepvállalását is kiemelte – a Nagy Háborúban harcoló császári és királyi 39. gyalogezred jogutódjának, a Bocskai István Lövészdandárnak látható egy gyűjteménye a sátorban.

A Többes számban című kiállítás, mely december 14-ig látogatható, nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradtak életéről is szól.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában