Helyi közélet

2017.12.19. 14:13

Kincset bíztak édesanyámra

Debrecen, Hajdúsámson - Egy debreceni kisfiú 80 évvel ezelőtt írt levelet a Jézuskának.

Debrecen, Hajdúsámson - Egy debreceni kisfiú 80 évvel ezelőtt írt levelet a Jézuskának.

Karácsony közeledtével szinte minden kisgyermek megfogalmazza vágyait. Mit is szeretne kapni a Jézuskától? A levelek aztán – anyukáktól függően – vagy az enyészeté lesznek, vagy a családi titkokat, emlékeket rejtő kis dobozba kerülnek. Így történt ez azzal a levéllel is, amelyet az akkor második osztályos, Debrecenben élő Csapó Kálmánka írt 1937 karácsonyán a Jézuskának.

A levelet évtizedekig Csapó Edit, Kálmánka nővére őrizte, aki 1956-ban óvónőként Hajdúsámsonban együtt dolgozott édesanyámmal, s egy életre szóló barátság kötötte őket össze. Mielőtt Edit néni 93 évesen meghalt, édesanyámra, Zilahi Zoltánnéra bízta azt a dobozt, amelyben legféltettebb kincseit őrizgette. A dobozka nem drága ékszereket, nem pénzt vagy egyéb mai értelemben vett értéket rejtett. Annál sokkal nagyobb kincset talált benne édesanyám: régi fényképeket, apró emléktárgyakat, gyermekrajzokat és egy megsárgult papirost, melyen Kálmánka 80 évvel ezelőtti, a Jézuskához írt levele olvasható. Azt nem tudjuk, hogy Kálmánka megkapta-e a tankot, a vonatot, a csavaros ceruzát és a karácsonyfát, de az egészen biztos, hogy levele s a „kincseket” rejtő kis doboz örökre megmarad.

HBN-Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában