Helyi közélet

2017.12.20. 13:31

Kántálók vonultak végig a pocsaji utcákon

Pocsaj - A kántálás, románul kolindálás hagyományát őrzik éve óta a határ menti kis faluban.

Pocsaj - A kántálás, románul kolindálás hagyományát őrzik éve óta a határ menti kis faluban.

Ismét eljött a román testvértelepülés, Tomesti képviseletében a fiatal férfiakból álló csapat, akik kántáltak, románul „kolindáltak”. 11 éve minden évben szívesen tesznek eleget a pocsajiak invitálásának, és hívják vissza rendezvényeikre a pocsajiakat.

Másik két faluban is

– A hagyomány szerint házról házra jártak, kántáltak, kolindáltak, kóringyáltak – innen a szó eredete. Román hagyomány is, karácsonyi népszokás. Régen a házakhoz mentek, majd megkérdezték, hogy kántálhatnak-e. Ez karácsonyi jókívánságot jelentett. Az idők során a hagyomány kissé átalakult, de a régi vonásokat őrzik ma is. Célunk évek óta a testvérkapcsolatok ápolása, erősítése, az ottaniak szívesen jönnek hozzánk, mi szeretettel fogadjuk őket, és műsorukért serébe, vendégül látjuk a társaságot – tájékoztatta a lapot Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a rendezvény szervezője. – Idén először még két, román nyelvet oktató a körösszakáli és a bedői iskolában is előadják műsorukat a gyerekek – tette hozzá a nemzetiségi vezető. A műsor a görögkatolikus templomban volt, előtte mindkét óvoda, az iskolai kórus, a helyi nyugdíjas klub is fellépett karácsonyi dalösszeállításukkal.

A templomi szereplés után a tomesti csapat és kísérői a hagyományokat őrizve, hangos dobszóval, énekkel vonult végig a pocsaji utcákon.

HBN–NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában