Helyi közélet

2017.12.11. 17:36

Indiai orvosi könyvek érkeztek Debrecenbe

Debrecen - Ötszáz, az ősi indiai gyógymódokról, az ájurvédáról szóló szakkönyvet adományozott az Indiai Köztársaság a Debreceni Egyetemnek.

Debrecen - Ötszáz, az ősi indiai gyógymódokról, az ájurvédáról szóló szakkönyvet adományozott az Indiai Köztársaság a Debreceni Egyetemnek.

A kötetek ünnepélyes átadása során India magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra elmondta: a szanszkritról angolra fordított klasszikusok elsősorban gyógyászatról, diagnosztikáról, gyógynövényekről szólnak, melyeket az orvostan- és a gyógyszerészhallgatók is haszonnal forgathatnak.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a nyugati orvoslás és a 4 ezer éves ájurvéda más-másképpen közelítenek a betegségekhez. A szubkontinens tudománya a krónikus megbetegedésekkel, például a magas vérnyomással kapcsolatban gyakran eredményesebb.

India nagykövete kiemelte, azért éppen egy magyar egyetemmel osztják meg tudásukat, – a több mint egymillió forintot érő könyveket –, mert úgy látják, hogy itt sok remek tudós dolgozik.

A Debreceni Egyetemen idén februárban indult az ájurvéda-oktatás, szabadon választható képzésként, a gyógyszerész-, orvostan- és fogorvostan-hallgatók számára. A két szemeszteres kurzus, amely az ájurvéda orvoslás alapjait mutatja be, szeptember óta már az Egészségügyi Kar és a Népegészségügyi Kar diákjai számára is elérhető.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában