Helyi közélet

2017.12.22. 12:06

Három kántor kísérte a körösszegapáti misét

Körösszegapáti - Védőszentjének ünnepe alkalmából tartottak misét az ortodox templomban.

Körösszegapáti - Védőszentjének ünnepe alkalmából tartottak misét az ortodox templomban.

A településen élő román anyanyelvű lakosok több mint 200 éve épült templomának védőszentje Szent Miklós. Ez már látszik a templom külső falán is, mert a főbejárat felett a Romániai Braila városból érkezett mesterek által készített freskó Szent Miklóst ábrázolja. A templom belsejében lévő falfestményeken (ikonokon) is láthatók a név­adó életét megörökítő események.

Dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő a napokban tartott prédikációjában elmondta, hogy a védőszentjük példát mutatott az emberiségnek a másokon való segítésben. Egyre több emberre jellemző a mások támogatása, ez pedig nagyon nemes cselekedet.

Tortával

Úgy is emlékeztek a templom névadójára, hogy egy tortát készítettek a hívek, és azt megszentelve, majd felvágva fogyasztották el közösen.

Az ünnepi misét kísérő kántor énekei ezen a napon színesebbek voltak. A kántor helyét hárman foglalták el. Blága János mellett énekelt még Karácsony János, valamint a Biharkeresztesről az apáti templomba járó Gábor Andrei is. Érdekes színfoltja volt még a misének, hogy két kislány, a hétéves Ilinca Cioara és a tizenegy éves Luana Birau, akik Nagyváradról érkeztek, úrvacsorát vettek.

Ezzel az ortodox vallásúak ünnepi összejövetele még nem ért végett. Az iskola ebédlőjében halászlé és sült hal várta az érkezőket, mert ilyenkor, a böjt miatt, húsként csak halétel fogyasztható.

HBN–Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában