Helyi közélet

2017.12.28. 08:46

Hagyományőrzők jubileuma

Hajdúböszörmény - Az ország szinte valamennyi népdal-dialektusát megszólaltatta.

Hajdúböszörmény - Az ország szinte valamennyi népdal-dialektusát megszólaltatta.

A pontosan húsz éve, 1997-ben – az 1979–1984 között működött Citera-kör jogutódjaként alakult együttes szakmai tanácsadója kezdetben Benczéné dr. Mező Judit volt. Elsősorban a szűkebb haza: a Hajdúság, a Hortobágy és Bihar megye népdalkincsének bemutatására törekedtek. Később azonban – mint arról dr. Varga Gábor alapítótag tájékoztatta a Naplót – szinte valamennyi hazai népdal-dialektust megszólaltatták. Megkülönböztetett szeretettel tanulták a nyugati és keleti palóc (barkó) dallamokat (Galga és Bódva mentieket). A szakmai irányítást 2003-tól Bárdosi Ildikó vette át. Az országos minősítőversenyeken 2003-ban és 2005-ben arany fokozatot nyertek. 2008-ban az Aranypáva-díjat kapták.

Két népdalgyűjtő

Évente 25–30 fellépésük van, Sopron megyétől Szabolcsig, Sárréttől Nógrádig. Többször szerepeltek már Lengyelországban és Romániában. 2000-ben és 2001-ben a Kossuth rádióban (Dévai János népzenei portréműsorában), 2009-ben a Duna Televízióban is bemutatkozhattak, a Vass Lajos országos emlékműsor megnyitóján. Az együttesből Bárdosi Ildikó mellett Varga Gábor is foglalkozott népdalgyűjtéssel. (Hajdúböszörmény-Pródon, Bodaszőlőn, illetve Borsodban Edelény, Lak, Damak, Hegymeg környékén gyűjtött.) Ezeket 2002-ben Németh István az MTA népzenei archívumában helyezte el.

A meghívott Aranypáva-díjasok országos minősítőversenyén, 2010. augusztus 28-án az együttes kiérdemelte a „nagy Aranypáva-díj”-at, a legnagyobb, hazánkban elérhetőt. Jubileumi gálaműsorukat a közelmúltban nagy sikerrel mutatták be.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában