Helyi közélet

2017.12.21. 14:43

Érkezik Debrecenbe a Panta Rhei

Debrecen - Saját tervezésű hangszerekkel bűvöl el tavasszal a zenekar.

Debrecen - Saját tervezésű hangszerekkel bűvöl el tavasszal a zenekar.

Mindannyian egyetértettünk abban, hogy akkor térünk vissza, ha tudunk olyat mutatni, ami nem visszalépés a megszűnéskori színvonalhoz képest – osztotta meg Szalay András, a Panta Rhei együttes alapítótagja, az 1974-ben alakult és 1989-ben felbomlott rockbanda elveit. Úgy látszik, a 35 éve várt pillanat elérkezett, júniusban a fővárosban kétszer is telt ház előtt koncertezett a zenekar, melynek görög eredetű neve azt jelenti: a világon minden állandó mozgásban van, minden folyik. A számos műfajban jártas, a technikával gyakran kísérletező, főként progresszív rockot, klasszikus zenei feldolgozásokat játszó együttes április 21-én a debreceni Kölcsey Központban csap a húrok, a pedálok és a billentyűk közé.

A fellépés előzményeiről szerdán beszélt az alapító. Elmondta, a dobos külföldre költözése töréspont volt a sikertörténetben, később még együtt alkottak az ­Omegával, zenéket készítettek Bódy Gábor filmjeihez, és 1983-ban megszületett a százezres példányszámban fogyó PR Computer album. Az első hazai teljes egészében elektronikus anyagot tartalmazó lemez számait azonban nem vitték színpadra, a technikai és személyi korlátok okán. Szalay András hangszerfejlesztő mérnök hangoztatta, virtuóz zenésztársa, a billentyűs Matolcsy Kálmán 2005-ös halála óta nem reménykedett a Panta Rhei újabb koncertjében. Aztán a hangszeren játszó gyermekei számára a saját pincéjében kialakított próbateremben megindult valami.

Hírük tovább élt

– Elhívtuk Felkai Mikit (gitár), Dani fiam dobolt, ott volt egykori jó barátom fia, Kálmán András (keyboard) és én (basszus, ének). Azt érzetük, a két fiatalban van annyi potenciál, hogy újjáélesszük a zenekart. A Rockmúzeum pedig megerősített ebben minket. Két és negyedórányi koncertanyagot hoztunk végül össze. Az első alkalomra egy hét alatt elfogytak a jegyek, ezért másnapra is meghirdettek egyet. Szintén telt házas volt. A jelenlévőknek körülbelül az egyharmada nyújtotta fel a kezét, amikor arról érdeklődtem, hogy hallgattak-e valaha minket élőben játszani. A többiek főként fiatalok, akik csak hallottak rólunk – idézte fel.

A tavaszi cívisvárosi koncerten fellép András testvére, a szintén fizikus, jelenleg Amerikában élő Sándor, akivel annak idején megépítették Magyarország (sőt, az egész keleti blokk) első komplex szintetizátorait. Az együttes Bartók-feldolgozásokat, King Crimsont, Emersont és saját számokat is játszik majd.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában