Helyi közélet

2017.12.21. 14:55

Ajándék karácsonyra? 25 ezer alatt volna jó…

Hajdú-Bihar - Mobiltelefon vagy háztartási kisgép minden harmadik karácsonyfa alatt lesz Hajdú-Biharban.

Hajdú-Bihar - Mobiltelefon vagy háztartási kisgép minden harmadik karácsonyfa alatt lesz Hajdú-Biharban.

Az Euronics felmérése szerint a magyarok közel fele 25 ezer forint alatti összeget szeretne költeni idén karácsonykor, a Hajdú-Bihar megyeiek ötöde azonban akár 100 ezer forintot is áldozna a karácsonyi ajándékokra. A többség saját megtakarításából állja az ajándékokat, a vásárlók közel 15 százaléka azonban vagy hitelkártyával fizet, vagy áruhitelt/hitelt (is) vesz fel. A hajdú-bihariak közel 90 százaléka úgy gondolja, hogy a karácsony nagy anyagi megterhelés, mégis elenyésző azoknak a száma, akik egyáltalán nem ajándékozzák meg egymást.

Ajándékozási szokásaink

Az emberek zöme, akárcsak a Hajdú-Bihar megyeiek többsége legfeljebb öt embert ajándékoz meg a karácsonyi időszakban, de majdnem minden harmadik válaszadó azt mondta, hogy 5-nél több embernek vesz valamilyen meglepetést. A válaszadók közel fele folyamatosan nyitva tartja a szemét, és akár már nyáron megvesz egy-egy dolgot a karácsonyfa alá, ugyanennyien viszont inkább decemberre időzítik a „rohamot”. A black friday akciókat és az őszi kuponnapokat csak minden 10. ember használja ki, de az, hogy kedvezményes áron vásároljon karácsonyra négyből három vásárlónak fontos.

Már mindent online intézünk?

Annak ellenére, hogy egyre több mindent csinálunk online, a karácsony mégis mintha megmaradt volna még egy picit a régi hangulatában. Ugyanis a nők és a férfiak is jobban szeretnek a feldíszített, fényárban úszó üzletekben vásárolni karácsonykor (58 százalék), mint online (42 százalék). Az országos átlagtól eltérően azonban Hajdú-Bihar megyében a mobilos fizetést az emberek alig tizede preferálja.

Okos trükkök

Meglepő vagy sem, az, hogy a karácsonyfán, illetve a lakásban energiatakarékos izzók és ünnepi fények legyenek, már a lakosság közel 80 százalékának fontos. A többségnek pedig teljesen mindegy, hogy mit kap, a lényeg, hogy meglepetés legyen. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy mobiltelefon és háztartási kisgép (például kávéfőző, vasaló, kenyérpirító vagy porszívó) valószínűleg közel minden harmadik, laptop és TV pedig közel minden ötödik háztartásban lesz a fa alatt. A nők 20 százaléka tervezi ezeken túl hajszárító vagy hajgöndörítő vásárlását, 10-ből 1 férfi pedig tabletet, bluetooth hangszórót, fejhallgatót vagy videójátékot szemelt ki karácsonyra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában