Helyi közélet

2017.12.19. 14:30

A rendőrség a határhelyzetről

Ártánd - Fokozott ellenőrzés van érvényben 2018 január végéig Magyarország teljes közigazgatási területén.

Ártánd - Fokozott ellenőrzés van érvényben 2018 január végéig Magyarország teljes közigazgatási területén.

„Az ártándi közúti határátkelőhelyen nem más a helyzet, mint a magyar–román viszonylat többi határátkelőhelyén” – írja a napokban e-mailezett levelében a megyei rendőr-főkapitányság a Naplóban az ártándi közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban kialakult hosszú várakozási idővel kapcsolatban december 11-én megjelent összeállítására. Ennek előzménye az, hogy a cikkünk készítésekor hosszú ideig vártunk a testület válaszára, s miután ez nem történt meg, az anyagot a rendőrség reagálása nélkül közöltük. A megjelenésekor azonban természetesen jeleztük, hogy teret adunk a főkapitányság reagálásának.

Célzott ellenőrzés is

A fent idézett választ arra kaptuk, hogy a fuvarozók tapasztalatai szerint a négy magyar–román átkelő közül csak az ártánd–borsin romlott a helyzet. Érdeklődtünk arról is: meddig és miért van fokozott ellenőrzés a határon? Ezzel kapcsolatban megtudtuk: „Az országos rendőrfőkapitány 2017. október 1-jén 0 órától 2018. január 31-én 24 óráig Magyarország teljes közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében. A 27/2017. (XI.30.) BM Utasításban foglaltak alapján a rendőrség 2017. december 1. és 2018. január 15-e között a határforgalom intenzitásához igazodva, célzott határforgalom-ellenőrzést végez.”

Megkérdeztük azt is: a rendőrség információja szerint mi okozza az utóbbi hetekben az olykor 7 órás várakozási időt a román oldalon? A válaszlevél szerint: „A rendőrség nem rendelkezik információval arra vonatkozóan, hogy Ártánd közúti határátkelőhely román oldalán az utóbbi hetekben akárcsak egyetlen alkalommal is 7 órás várakozási idő alakult volna ki. A rendelkezésre álló adatok alapján naponta akár 1600–1700 tehergépjármű is beléptetésre kerül a közúti határátkelőhely 2 teherforgalmi sávján.”

Munkaértekezleten

Kíváncsiak voltunk továbbá: van-e együttműködés a két ország határőrizeti szervei között, ebben vagy a hasonló ügyekben az átkelés gyorsítása érdekében? „Igen, a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány és a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője legutóbb 2017. október 11-én tartott munkaértekezletet Ártándon, melynek során a 2007. január 1. óta fennálló határrendészeti együttműködési egyezményhez kapcsolódó feladatok végrehajtásának tapasztalatait vitatták meg. A munkaértekezletről szóló tudósításunk a rendőrség honlapján található. Emellett a Biharkeresztesi és a Borsi Határrendészeti Kirendeltség vezetői között napi szintű az egyeztetés. A két fél kölcsönösen segíti egymást a határforgalom ellenőrzésével és az államhatár őrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtása során.” Lehet-e tenni annak érdekében, hogy több sávon haladhasson a kamionok átkelése a határon? – tudakoltuk végül. A főkapitányság válasza rámutat: a közúti határátkelőhelyen az infrastruktúrájának megfelelően a maximális három teherforgalmi sávon zajlik az átkelés. A teljes áteresztőképességet folyamatosan garantálják.

HBN–VA


[related-post post_id="3710341"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában