Helyi közélet

2017.11.18. 12:48

Tanácskozással zárult a Holló László-emlékév

Debrecen, Kiskunfélegyháza - Emléküléssel ért véget a festőművész szülővárosában a Holló László-emlékév.

Debrecen, Kiskunfélegyháza - Emléküléssel ért véget a festőművész szülővárosában a Holló László-emlékév.

A 130 évvel ezelőtt (1887. március 6.) született Holló László életében három település játszott meghatározó szerepet: Kiskunfélegyháza, Debrecen és Tiszadada. A Szinyei Merse-, Munkácsy- és Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Kiskunfélegyházán született, ott is van eltemetve, 1976. augusztus 4-én halt meg 89 évesen. Hatvankét évig élt és alkotott Debrecenben, itt hozta létre időtálló életművét, s Tiszadada volt „az ő Barbizonja”, ott töltötte a nyarakat, sok ihletett merített a Tisza-tájból.

A kiskun város önkormányzata Holló László-emlékévnek nyilvánította az ideit, amely számos programot foglalt magában. Egyéb események között: márciusban a Kiskun Múzeumban bemutatták a Déri Múzeum Holló László-képanyagát, megtörtént a Holló László-díj „áttelepítése” Debrecenből Kiskunfélegyházára, kiállítást rendeztek a helybeli Holló-díjas képzőművészek alkotásaiból. November 17-én a városháza dísztermében emléküléssel végződött a rendezvénysorozat. A tucatnyi esemény megszervezésének, lebonyolításának Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója és Rosta Ferenc alpolgármester voltak fő szervezői, vezénylői.

Az emlékülésen Szabó Ildikó művésztanár elemezte a halhatatlan ecsetmester történelmi és bibliai tárgyú festményeinek jellegzetességeit, Molnár István, a helyi képzőművészeti alkotókör vezetője ismertette Holló művészetének sajátosan expresszionista jellegét. Rosta Ferenc arról beszélt, hogyan él, miben nyilvánul meg a városban a művész emlékezete. Megismerhette a közönség, hogyan emlékeznek az idős tiszadadaiak a művész ottani tartózkodására, sok érdekes történetet felidézve. Erdei Sándor költő-újságíró Holló László és Debrecen kapcsolatát elemezte, hangsúlyozva: ez a kapcsolat a művész számára ínséges esztendők mélységéből eljutott a valóságos kultusz zenitjéig. Mindazonáltal szükségesnek tartaná, hogy mielőbb legyen a cívisvárosban olyan oktatási, művelődési vagy művészeti intézmény, amelyet Holló Lászlóról neveznek el.

A jövő év Petőfi-emlékév lesz Kiskunfélegyházán, amely város négy örök emlékezetű hírességgel dicsekedhet: Petőfi Sándor költő, Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus valamint Holló László és Szántó Piroska képzőművészek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában