Helyi közélet

2017.11.14. 15:15

Rogán Antal: veszélyes folyamat indult el

Debrecen - „A legfontosabb most az, hogy meg tudjuk-e védeni az országot; erről szólnak a mostani nemzeti konzultáció kérdései.” Interjú Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével.

Debrecen - „A legfontosabb most az, hogy meg tudjuk-e védeni az országot; erről szólnak a mostani nemzeti konzultáció kérdései.” Interjú Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a napokban megtartott lakossági fórum előtt interjút adott a Naplónak. A politikust a nemzeti konzultációkról, illetve a szűk fél év múlva esedékes országgyűlési választások kapcsán kérdeztük.

A választókkal való kapcsolattartásban mennyire tartja hatékonynak a Fidesz a nemzeti konzultációs fórumokat, a korábbi nemzeti konzultációkat?

Rogán Antal: A nemzeti konzultáció 2010 óta olyan bevált eszköz, amelyben lehetőséget teremt a kormány arra, hogy az adott témában minden ember elmondhassa a véleményét. A nemzeti konzultáció alapján vezettük be például a bankadót, számoltattuk el a bankokat, a nemzeti konzultáció vezetett oda, hogy ma Magyarországon közmunkaprogram van, tehát munkát adunk segély helyett. A nemzeti konzultáció vezetett ahhoz is, hogy a kormány 2015 után egyre határozottabban és erőteljesebben lépett fel a brüsszeli felelőtlen bevándorláspolitikával szemben. Bár úgy tűnhet, hogy túl vagyunk egy kétesztendős politikai küzdelmen, de egyértelműen látszik, a brüsszeli bevándorláspolitika nem változott. Az egész világ védekezik a felelőtlen bevándorlás ellen, nem nyitja meg a határait az Amerikai Egyesült Államok, lezárja határait Kína, Ausztrália, miközben egyes egyedül Európa az, amelyik kinyitja a külső határokat. Emiatt lassan már ott tartunk, hogy az Európai Unió belső határait zárjuk le, miközben a külső határok vannak nyitva. Azt gondolom, erről csak egy terv tehet, az pedig Soros György veszélyes terve. Erről a magyar embereknek el kell tudniuk mondani a véleményüket.

A legfontosabb most az, hogy meg tudjuk-e védeni az országot; erről szólnak a mostani nemzeti konzultáció kérdései. Hazánkat csak nemzeti alapon lehet megvédeni, és ehhez szükség van az emberek minél szélesebb körű támogatására.

A tavaszi parlamenti választásig számíthatunk-e újabb nemzeti konzultációra?

Rogán Antal: Nem hiszem, hiszen a választásig, öt vagy legfeljebb hét hónap van hátra, attól függően, hogy Áder János köztársasági elnök mikorra tűzi ki az országgyűlési választás időpontját.

Kit tart a pártja első számú politikai ellenfelének?

Rogán Antal: Ma Magyarországon gyakorlatilag egyetlen nemzeti párt van. Ez a Fidesz. Az elmúlt három évben azt a folyamatot fedeztük fel, hogy mindenki valamilyen formában a külső vagy a gazdasági érdekcsoportok kiszolgálójává vált. Ez rendkívül veszélyes folyamat, mert ellenfeleink ezek a gazdasági érdekcsoportok, akiknek az az érdekük, hogy Magyarországnak gyenge kormánya legyen. Olyan, amelyik nem tudja képviselni erősen az akaratát sem a bankokkal, sem Brüsszellel szemben. Megítélésem szerint ez az igazi veszély. Valójában nem az ellenzék, hanem azok a külső gazdasági érdekcsoportok a veszélyesek, akik képesek akár az összes ellenzéki pártot egy táborba terelni.

Számítanak-e bármilyen ellenzéki összefogásra?

Rogán Antal: Úgy látom, lassan már ott tartunk, hogy a Jobbik politikusai arra szólítják fel szavazóikat, hogy szavazzanak Gyurcsány Ferencnek. Ezek után semmi nem lepne meg. Ki tudja, hol tartunk már majd 2018 áprilisában vagy májusában, amikor elérkezünk a választáshoz.

Amennyiben úgy nyer a Fidesz, hogy önállóan nem tudna kormányt alakítani, kit vennének be a koalícióba, illetve vállalnák-e a kisebbségi kormányzást?

Rogán Antal: Megfordítanám a kérdést. A gondolatom szerint minden külső gazdasági csoportnak az az érdeke, hogy Magyarországnak gyenge kormánya legyen, márpedig, ha a Fidesz benne van egy kormányban, az nem gyenge kormány.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában