Helyi közélet

2017.11.15. 18:36

Mesterleveleket adtak át a Kölcsey Központban

Debrecen - A frissen végzettek igazi megtiszteltetésnek érzik a mestercímet.

Debrecen - A frissen végzettek igazi megtiszteltetésnek érzik a mestercímet.

Nyolc szakma összesen ötven képviselője kapta meg ünnepélyes keretek között a mesterlevelét. A szakmai elismerő címet csak olyan személyek kaphatják meg, akiknek szakirányú végzettségük van, és legalább ötéves munkatapasztalatra tettek szert a szakmájukban. A több hónapos képzés, illetve elméleti és gyakorlati vizsga után idén nyolc autószerelő, hét fodrász, hét hegesztő, egy járműfényező, négy karosszérialakatos, huszonegy kereskedő és két szakács vett át oklevelet. A Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara gondozásában a szakemberek fele szerezhette meg a mester címet, míg a többiek, huszonöten, saját költségükön végezték el a képzést.

Elismerés nélkül nem megy

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, fontos, hogy Magyarországon minél többeknek legyen jelentős tudásuk, szaktudásuk, és a lehető legtöbbet hozzák ki a képesítésükből. Szeretnék, ha azok a szakemberek, akik most mesterek lettek, minél több tudást adnának át a következő generációknak.

– A mai nap üzenete az, hogy az elvégzett munkának és a szaktudásnak van tisztelete és becsülete. A mesterek a szakmájuk kiválóságai, ez pedig nincs korhoz kötve, fiatalok és idősek egyaránt azzá válhatnak. Nagy elhivatottság kell ehhez, és az elvégzett munka sikerei nélkül senki nem érezné azt, hogy jó lenne egy nagyobb próbatétellel szembenézni, és bekapcsolódni a szakemberek képzésébe – jelentette ki Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke.

A fiatalokat szeretnék oktatni

– Nagyon különleges érzés volt átvenni a mesterlevelet, örülök, hogy részese lehetek. A munka és a család mellett nem volt könnyű végigcsinálni, de abszolút megérte. Az üzlet, amelyikben dolgozom, több boltvezetőt is felkért arra, hogy elkezdje a képzést. Mindannyian megtiszteltetésnek éreztük, ezért szívesen részt vettünk benne. Mi is fontosnak tartjuk azt, hogy az utánpótlásnak megtanítsuk a szakma sajátosságait, hiszen a kereskedelemhez is érteni kell – részletezte Mező Gáborné, aki kereskedői oklevelet vehetett át.

Sándor Richárd úgy érezte, fodrászként kötelessége az eddig megszerzett tudását nemcsak a vendégei frizuráján hasznosítania, hanem a jövő fodrászainak is átadnia. – Sokáig tanultam én is a szakmát, elég sokat tapasztaltam, és örültem annak, hogy minden segítséget megkaptam a mestereimtől. Éppen ezért mindig szerepelt a terveim között az, hogy egy napon én is segíthessem az ifjú tanulók munkáját.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában