Helyi közélet

2017.11.10. 07:52

Méreg szabadulhat fel, ha nem vagyunk óvatosak

Debrecen - Csak a megfelelő védőruházat mellett használhatók a háztartási vegyszerek.

Debrecen - Csak a megfelelő védőruházat mellett használhatók a háztartási vegyszerek.

A múlt pénteki balmazújvárosi kitelepítés után a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetősége úgy döntött, létfontosságú, hogy felhívják a lakosság figyelmét: veszélyes, mérgező anyagokat csak a megfelelő óvintézkedések mellett szabad használni. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, kötelességük mindent megtenni azért, hogy a februári nyíradonyi, valamint a múltkori Kishegyesi úti csatornahálózat, valamint a balmazújvárosi cianid szennyezéshez hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.

[related-post post_id="3669159"]

Be kell tartani az utasítást

Mind az iparban, mind a magánterületen használt vegyi anyagok esetében meg kell győződnünk arról, hogy az használható-e a környezetünkben, és ha igen, milyen feltételek mellett."

– Szem előtt kell tartani azt is, hogy ha esetleg a rovarirtó, a növényvédő vagy a tisztítószer reakcióba lép a környezetével, azt tudjuk-e semlegesíteni – jelentette ki a tűzoltó dandártábornok. Hozzátette, ha nem tudjuk hatástalanítani, akkor értesíteni kell a katasztrófavédelmet, ők intézkednek, de hangsúlyozta, nem lenne szabad addig a pontig eljutni, ahol már csak szakemberek segíthetnek.

Kellemetlenségek és balesetek bármikor előfordulhatnak, azonban minimális az esély, ha a csomagoláson feltüntetett használati utasítást mindenki betartja. Ellenkező esetben nagy mennyiségű veszélyes gázok szabadulhatnak fel, és személyi sérülés is előfordulhat. – A háztartásban a rovarirtók, növényvédők, erős tisztítószerek vagy sósavak használata igényel nagyobb körültekintést. Hígítót például nem szabad a lefolyóba önteni, ugyanis, ha bekerül a csatornarendszerbe, akkor annak gőze vagy gáza több lakásba eljuthat, és rosszullétet okozhat. Ilyen esetekben a szakembereknek be kell avatkozniuk, és a csatornát teljesen ki kell tisztítaniuk – ismertette.

Ellenőrzik a gyárakat

A gyárak és ipari üzemek szigorú előírások mellett működhetnek, külön technológiák épültek ki, amelyek biztonságossá teszik a toluol, a fluor, a heptán vagy a pentán felhasználását. Ezeket a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. – Ha ezek mellett mégis kiszabadul valamilyen káros anyag, annak terjedését nagyban befolyásolja a szélirány és az időjárás változásai. Különböző fertőzéseket és reakciókat válthatnak ki, de a katasztrófavédelem mobil laborjával hamar lehet azonosítani és semlegesíteni a mérgező anyagokat.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában