Helyi közélet

2017.11.27. 16:52

Közösen az agrárium fejlődéséért

Debrecen, Nyíregyháza - A vidék gazdaságát erősíti az a program, amelyet több mint 900 millió forintos uniós támogatásból valósít meg közösen az elkövetkező három évben a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem.

Debrecen, Nyíregyháza - A vidék gazdaságát erősíti az a program, amelyet több mint 900 millió forintos uniós támogatásból valósít meg közösen az elkövetkező három évben a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem.

A három intézmény „Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében” címmel az élelmiszer- és agrártudományok területén tematikus kutatási hálózati együttműködések megvalósítására fordíthatja a támogatást.

- Az EU multifunkcionális agrármodelljének célja, hogy egy gazdaságilag hatékony, ugyanakkor környezeti szempontból fenntartható mezőgazdaságot alakítson ki, amely képes hozzájárulni a vidéki térségek – mint a Kárpát-medence – integrált fejlődéséhez – hangsúlyozta a program megnyitóján Jávor András. A projekt szakmai vezetője hozzátette: mindez szolgálatot tesz az ott élő magyarságnak, ugyanakkor erősíti az anyaországgal tartott kapcsolatot is.

Az európai mezőgazdaság jövője szorosan kapcsolódik a természeti és táji erőforrások fenntartható hasznosításához, a környezetvédelemhez, valamint a versenyképes és fenntartható gazdálkodáshoz.

Ennek érdekében vesz részt a munkában a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az Agrár Kutató Intézet és a Gazdaságtudományi Kar is, biztosítva ezzel olyan fiatal kutatók bevonását is, akik már jelentős eredményeket mutattak fel és kellő elhivatottsággal rendelkeznek az elkövetkező 36 hónap munkájához.

Fontos területe a programnak a nemzetközi kapcsolatok kialakítása, amely a Kárpát-medencén túlmutatva – többek között – Horvátországot, Olaszországot, de még Egyiptomot és Ausztráliát is érinti.

A pályázat három egyetem együttműködésével 36 hónap alatt 100 százalékos támogatási intenzitás mellett valósul meg 967 420 489 forint összköltséggel, amelyből a Debreceni Egyetem a konzorcium vezetőjeként 428 171 099 forint vissza nem térítendő támogatásban részesül. A támogatás további megoszlása: Eszterházy Károly Egyetem 329 149 390 forint, Nyíregyházi Egyetem 210 000 000 forint.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában