Helyi közélet

2017.11.22. 09:39

Középpontban a klímaváltozás

Debrecen - Az éghajlattal kapcsolatos problémák felbukkanása megyénkben jelentősen összefügg a vízzel.

Debrecen - Az éghajlattal kapcsolatos problémák felbukkanása megyénkben jelentősen összefügg a vízzel.

Az éghajlatváltozás hatásai és annak kivédése volt a központi témája annak a konferenciának, amelyet hétfőn tartottak a Megyeházán. A résztvevők az előadások során megismerhették és véleményezhették a Megyei Klímastratégia egyeztetési változatát, valamint betekintést nyertek az eddig lezajlott szemléletformáló akciók tapasztalataiba. Emellett olyan „jó gyakorlatokat” ismerhettek meg, melyek a jövőben az éghajlatváltozás hatásaihoz való eredményes alkalmazkodás példái lehetnek.

Az őshonos erdőállomány fenntartása egyre nehezebb." Taksz Lilla

Melegünk lesz

Napjainkban az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése nagyobb hangsúlyt kap az Európai Unió (EU) tagországainak törekvéseiben. Ennek következtében az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiastratégiájában minden eddiginél fontosabb szerepet szán e célkitűzésnek. Ebben a várható hatások csökkentése mellett kiemelt jelentőséget kap a klímaváltozáshoz kapcsolódó széleskörű szemléletformálás. Megyénkben a kimutatások alapján az évi középhőmérséklet az utóbbi évtizedekben az országos átlagnál nagyobb mértékben növekedett.

A hőségnapok száma a nyolcvanas évekhez képest átlagosan 14–16 nappal emelkedett, a csapadékos napok száma viszont csökkent, ennek ellenére az éves csapadékösszeg mégis nőtt. Ez azt jelenti, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok formájában hullik. Egyelőre az előrejelzések sem biztatnak sok jóval a közeljövőre nézve: Hajdú-Biharban az átlaghőmérséklet az országosnál nagyobb mértékben emelkedik majd. Ennek eredményeként a fagyos napok száma csökkenni, míg a hőségnapok száma várhatóan növekedni fog, a megye egyes területein akár a duplájára is.

Vízhiány és belvíz

Előadásában Taksz Lilla, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat klímavédelmi szakreferense arra hívta fel a figyelmet, felmérésük alapján Hajdú-Bihar megyében a klímaváltozás problémáinak megjelenése jelentősen összefügg a vízzel, ugyanis a vízhiány és víztöbblet okozta gondok egyszerre vannak jelen a régióban. – A kevés csapadék és a változó feltételek hatására az őshonos erdőállomány fenntartása egyre nehezebb, a mezőgazdasági területek egy részét jelenleg is öntözik. Más területeken erre nincs lehetőség, és nem is lenne gazdaságos. Viszont a belvíz időnként a földművelést teszi lehetetlenné, ezért a vízgazdálkodás problémáinak kiemelt szerepet kell kapniuk a klímastratégiában. Nemcsak a természeti rendszereket, hanem lakosságot is érintik az éghajlatváltozás káros hatásai. A hőhullámok következtében várhatóan megnövekedő elhalálozási szám miatt az ellátó intézményrendszereknek is fel kell készülniük a klímaváltozás hatásaira. Emellett a viharok, szélkárok intenzitásának növekvő hatásával is számolni kell; ezek megrongálhatják az épületeket – vetíti előre a szakember.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában