Helyi közélet

2017.11.28. 14:20

Európa jövője volt a téma az egyetemen

Debrecen - A britek kilépése miatt konkrét lépésekkel szeretnék megőrizni Európa egységét.

Debrecen - A britek kilépése miatt konkrét lépésekkel szeretnék megőrizni Európa egységét.

„Párbeszéd a hallgatókkal Európa jövőjéről” címmel rendezett előadást a Debreceni Egyetem Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete és a debreceni Europe Direct Iroda, hétfőn. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője elmondta: az EU létrejötte számos előnnyel járt a kontinensen, ennek ellenére több próbatétellel kell szembenéznie. Európa akkor lehet sikeres, ha minden régiója versenyképes. Ezért nyújt rengeteg támogatást a tagállamoknak. Ezek nem segélyek vagy adományok, hanem a fejlődésre való törekvés. Az utóbbi időben több probléma is napvilágot látott, hiszen a gazdasági fellendülés nem egységesen oszlik meg a régiók között.

Az is felmerült, hogy a II. világháború után most először fog az előfordulni, hogy a fiatal generáció rosszabbul fog élni, mint a szülei. Az is nagy probléma, hogy a népesség öregedik, 2030-ra a kontinensen lesz a legmagasabb az átlagéletkor. A britek kilépési szándéka miatt tárgyalás indult a lehetséges lépésekről és Európa jövőjéről. Először öt akciótervet dolgoztak ki, később az Európai Bizottság elnöke újabb felvetéssel bővítette ezt.

2019 márciusában egy nagyszebeni tanácskozáson derülhet ki, hogy csak a közös piacot tartják meg, esetleg csak azokban az országokban lesz előrelépés, ahol egyetértés van, vagy az is megoldás, hogy hatékonyabb intézkedéseket tesz az EU.

Egy Európai Szociális Pillér is kialakítható, ami által egységesebb és demokratikusabb Unió jönne létre – hangsúlyozta Zupkó Gábor.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában