Helyi közélet

2017.11.20. 18:24

Épek és egészségesek is ecsetet ragadtak Debrecenben

Debrecen - Így tudnak együttműködni a társadalom különböző rétegei!

Debrecen - Így tudnak együttműködni a társadalom különböző rétegei!

Mandalafestéssel telt a Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium fejlesztő iskolájában a hétfő délelőtt. A Nagy Gál István utcai épületben súlyos-halmozott sérültséggel élő gyerekek és szüleik, valamint ép tanulók és felnőttek ragadtak ecsetet, hogy Nagy Zsuzsa mandalafestő művésznő ötlete nyomán, a Kézműves Mandalaműhely, valamint Győri László szobrászművész közreműködésével valami szépet alkossanak. Két hatalmas vásznat tervezett a művésznő, azt pingálták kicsik és nagyok: ajándékba készült.

Az eseményre meghívást kapott Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ Tankerületi Igazgatója és dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója is. Utóbbi azért, mert a két elkészült mandala közül az egyik a gyermekklinika falára kerül. A tankerület vezetője pedig ahhoz járult hozzá, hogy a mandala aukcióra bocsátása helyett indítsanak gyűjtést is a klinikán fekvő gyerekeknek.

Közös munkánk célja annak bemutatása, hogyan tudnak együttműködni a társadalom különböző rétegei - fogyatékkal és nem fogyatékkal élő emberek - egy közös cél érdekében."

- Minél nagyobb körű nyilvánosság számára kívánjuk megmutatni, hogy a fogyatékkal élők is szolgálhatnak követendő példaként, a sérült emberek is képesek az összefogás erejével másokon segíteni. Az elkészült mandalaképet szeretnénk a Gyermekklinikának ajándékozni, emellett pedig alapítványunk pénzgyűjtést is kezdeményez: az így befolyt összeget szintén a Gyermekklinika javára ajánljuk fel - tájékoztatott Kovács Anikó Gyöngyi intézményvezető. A közös alkotás ötletét egyébként egy pályázat adta: a kiírók azt kérték, mutassák be kisfilm segítségével, hogyan tudnak együttműködni épek és sérültek egy cél érdekében.

Pihentet, kikapcsol

Nem akármilyen elfoglaltság, sőt esetenként terápia a mandalakészítés. Ezáltal beleláthatunk önmagunkba, egy kicsit jobban megismerhetjük a bennünk zajló folyamatokat. Közben nagyszerűen átalakulhatunk és felfrissülhetünk. Egy igazi belső utazás a is, meditáció és terápia - így vélekedik Nagy Zsuzsa művésznő is, aki rendszeresen tart foglalkozásokat sérült gyermekeknek.

Közösségépítés

Győri László szobrászművész szintén megtisztelve érezte magát, hogy „belemaszatolhatott” a készülő mandalába.

- Öt egészséges gyermekem van, ezért a mandalakészítés közben az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy micsoda heroikus küzdelem egy családnak a segítségre szoruló gyermek, hiszen nehezen tudják a teljesség igényével nevelni őket; duplán kell megfelelni a társadalmi igényeknek, ráadásul ennek honorálása is elmaradhat a társadalom részéről, hiszen a befektetett energia nem tud látványosan megtérülni. Az intézmény vállalta tehát, hogy teret ad a gyerekek önkifejezésének, s értékeli azok kreativitását, s megvalósítja a közösségépítést. Fontosnak tartom a természetes anyaggal való kontextust is: ezek a gyerekek az érintés útján nagyon sokat tudnak tanulni és tapasztalni - fogalmazott. A Bárczi-iskola Nektek Alapítványa megkezdte az adománygyűjtést, így a Klinika kis betegei a mandalaképen kívül a jó szándékú emberek segítségére is számíthatnak.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában