Helyi közélet

2017.11.11. 08:24

Elődjeik emlékét méltón szeretnék megőrizni Hortobágyon

Hortobágy - A debreceni orosz főkonzul járt közbe, hogy hazája állja a tank felújítási költségeit.

Hortobágy - A debreceni orosz főkonzul járt közbe, hogy hazája állja a tank felújítási költségeit.

December közepére egész más képet fog mutatni a településen áthaladó 33-as főút mellett található tankos emlékmű és környezete. Erről az a helyi nagyvállalkozó tájékoztatta lapunkat, aki évek óta mindent elkövetett, hogy a majd’ negyven éve felállított T–34-es olyan turistalátványosság legyen, amely méltó a település nevéhez. Mint mondta, elkötelezettsége nemcsak abból ered, hogy vállalkozása székhelye a község, hanem abból is, mert 1978. május 9-én, azaz a győzelem napján maga is ott volt az átadási ünnepségen. Jól emlékszik, milyen erőfeszítéssel állt fel „saját lábán” a tank az előre elkészített vasbeton talapzatra.

Számára nem az a fontos, hogy szovjet vagy német tank, csak szégyellte, mennyire lepusztult az évek múlásával. Ehhez hozzájárult a rendszerváltás, mely után nem sokkal valaki eltávolította a talapzatról a márványtáblát. Erről meg lehetett tudni, hogy a megyei tanács az 1944. október 14-től 19-ig tartó, Debrecen és Hortobágy között megvívott tankcsata emlékére állíttatta. Később készítettek újabbat, más szöveggel, azt meg összetörték, és egy Nemzeti Ellenállás aláírással ellátottat tettek helyébe.

Ötmilliós segítség

Miután évekig nem talált a felújításhoz partnert, a nagyvállalkozó a közelmúltban a debreceni orosz főkonzulnak vetette fel a segítség gondolatát, ami meghallgatásra lelt Dimitrij Baranovnál. Elintézte, hogy hazája fizesse a nagyszabású felújítás mintegy ötmillió forintos költségét. A helyi önkormányzat pedig két térfigyelő kamera elhelyezésével igyekszik az emlékmű és környezete állagát megóvni.

A pénteken elkezdett munkák során lemossák és időálló réteggel vonják be a T–34-est, az autós behajtást akadályozó fémoszlopokat kicserélik. A vasbeton talapzat köré dekorkerítést készítenek, és pótolják a tank hiányzó részeit. Magyar, orosz és angol nyelvű márvány vagy gránit emléktáblát raknak a talapzatra, megszépítik a környezetet, és vandálbiztos kültéri padokat helyeznek el.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában