Helyi közélet

2017.11.06. 12:52

Elismerték a transzplantáció ügyéért munkálkodókat

Debrecen - Jószolgálati nagykövetként is tekintenek a díjazottakra, akik hírét viszik a segítő lehetőségeknek.

Debrecen - Jószolgálati nagykövetként is tekintenek a díjazottakra, akik hírét viszik a segítő lehetőségeknek.

„Az északkelet-magyarországi régióban 1991 óta van veseátültetés, azóta több mint ezer műtét történt Debrecenben, az érintettek közül többen itt ülnek” – mondta dr. Nemes Balázs, az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért kuratórium elnöke pénteken a Nagytemplomban. Következő mondataiban arra irányított figyelmet, hogy sokat beszélünk arról, hogy mivel jár a műtét, a felépülés, milyen sikerrel zajlanak operációk a cívisvárosi sebészeten, de arról nem, hogy hány ember áldozatos munkájával, odaszánásával zajlik mindez. Épp ezért tartotta az említett alapítvány hiánypótlónak a transzplantációért munkálkodók elismerését.

Fotó: Molnár Péter

Tavaly dr. Asztalos Lász lót, az első debreceni műtétet végző főorvost díjazták, idén pedig dr. Ökrös Ilona a B.-A.-Z. Megyei Kórház Sürgősségi, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetőjének ítélték a kitüntetést. Mint elhangzott, azért az úttörő munkáért, amivel 1996-ban elkezdte Miskolcon az intenzív terápiás kezelés megszervezését, és az osztály létrejötte után három héttel pedig az első szervdonációt. A díjazott a laudációban ismertetett eredményei eléréséért háláját fejezte ki Debrecennek, mert a város megkérdőjelezhetetlen szakmai és jogi bázisul szolgált ahhoz, hogy Magyarországon ilyen mértékű lehessen szervátültetés ügye. Másodsorban köszönetet mondott munkatársainak, orvosoknak, nővéreknek, akik a hallatlan tudás mellett mélységes humanizmussal gondolnak az egész folyamatra.

Fotó: Molnár Péter

Sajó Sándor, a Vitéz Váry Sándor Egyesület elnöke a névadójukról ismertette: a Debreceni Református Kollégium egykori neves tornatanára és vívómestere volt, aki vitézi címét az első világháborúban mutatott hősiességével érdemelte ki. Az elnök szólt a szervátültetettek épülését segítő közösségi programjaikról, melyek jórészt sporttal kapcsolatosak. Ezután dr. Csabina Sándor egyházmegyei gondnok – aki maga is új vesét kapott – beszélt. Záráskén néhány percig még hallgathatták a jelenlévők Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és a Kodály Filharmonikusok fúvós quintettjének muzsikáját. A művészek az est elején jótékonysági koncertet adtak.

HBN–HABE


Az alapítvány a DE KK Sebészeti Klinika Szervtranszplantációs Tanszékén, a Móricz Zsigmond krt. 22. szám alatt található. További információk itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában