Helyi közélet

2017.11.15. 17:41

Debrecenben dupla eséllyel indulnak a tenyérnyi csodák

Debrecen - Az európai átlaghoz képest kétszeres a koraszülött babák túlélési esélye a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A kimagasló eredmény a koraszülött osztály csúcstechnológiás eszközparkjának és a szakemberek hozzáállásának köszönhető.

Debrecen - Az európai átlaghoz képest kétszeres a koraszülött babák túlélési esélye a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A kimagasló eredmény a koraszülött osztály csúcstechnológiás eszközparkjának és a szakemberek hozzáállásának köszönhető.

A világon elérhető legmagasabb szintű ellátást tudják nyújtani a 37. hét előtt született gyermekeknek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán. Vannak kisbabák, akik a várandósság félidejében, mindössze 300-400 grammal jönnek a világra. Az orvostudomány fejlődése eredményeként tíz év alatt jelentősen javult az újszülöttek hazai ellátása. A debreceni koraszülött intenzív osztály a hazai neonatológia fellegvárának számít.

A legmodernebb eljárásoknak és a kiváló gyermekgyógyászoknak köszönhetően a nálunk ellátott koraszülötteknek az európai átlaghoz képest kétszer nagyobb a túlélési esélyük."

Ezt Horváth Zsolt, az Általános Orvostudományi Kar Neonatológiai Tanszékének tanársegédje hangsúlyozta ki.

A Gyermekgyógyászati Klinikán európai szinten is kiugrónak számító 40 inkubátor, valamint csúcstechnológiás készülékek biztosítják a megfelelő körülményeket a piciknek. Az elmúlt évek fejlesztései révén a neonatológián olyan monitorizáló rendszert használnak, amely folyamatosan gyűjt adatokat az inkubátorban fekvő kisbabákról. Figyeli többek között a testhőmérsékletet, a szívfrekvenciát, az agyi tevékenységet és a tüdő állapotát.

A kiemelkedő eredmények elérésében az egyedülálló eszközpark mellett jelentős szerepe van a koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakemberek hozzáállásának.

– A neonatológusok és a nővérek nagy hangsúlyt fektetnek a szülőkkel való bizalmi kapcsolat kiépítésére, hiszen a koraszülött babák és édesanyjuk gyakran hónapokat töltenek a klinikán. Figyelünk arra, hogy a kisbabák fejlődését ugyanaz a szakorvos kövesse nyomon, de nem csak az intenzív osztályon, hanem később is, akár éveken át az utógondozás során – mondja Horváth Zsolt.

Póka Róbert klinikaigazgató tájékoztatása szerint a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az október végéig született 2564 csecsemő közül 375 érkezett a vártnál korábban, közülük 52-en iker, illetve többes terhességből születtek. Ezek csaknem egyharmada mesterséges, kétharmada spontán koraszülés volt.

A neonatológusok szerint a koraszülöttek fejlődésében nagyon sokat segít az, hogy az édesanyák együtt lehetnek a babákkal és kezdettől anyatejjel táplálhatják őket. A picik anyukájuk mellkasán pihenhetnek és az apukák is bemehetnek az intenzív osztályra.

A Neonaotológiai Tanszék által alapított Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány a 2000-es évek eleje óta támogatja, hogy mindez a Klinikai Központban megvalósulhasson. A szülőknek hatalmas segítséget jelent az is, hogy a koraszülött intenzív osztályon pszichológus és pszichiáter vezetésével, heti rendszerességgel beszélgethetnek a nehézségekről, a reményekről és a jövőről.

Az alapítvány szervezésében a koraszülöttek világnapja alkalmából november 18-án, szombaton 10 órától családi napot tartanak a Nagyerdei Víztoronyban. A programon 10.40-től részt vesz Balla György neonatológus professzor, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, valamint Póka Róbert, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója is.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában