Helyi közélet

2017.11.04. 14:29

Berecz András: jó érzés megosztani a sok örömöt

Debrecen - Zene, ének, tánc, mese és vetítés fonódik össze a mesemondó estjén.

Debrecen - Zene, ének, tánc, mese és vetítés fonódik össze a mesemondó estjén.

A létezés örömét ragadja meg a Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András hatvanadik születésnapjához köthető műsorában, melyet Debrecenbe is elhoz november 6-án, a Kölcsey Központba.

Sok öröm ért az életemben, amit jólesik másokkal megosztanom. Egy bizonyos gondolatot gurítottam végig magamban, mint egy hólabdát, mégpedig: miért jó létezni?"

– Nagy öröm számomra, hogy Debrecenbe jöhetek, hiszen sok szép élmény köt ide. A debreceni közönség egyáltalán nem fél attól, hogy megénekeltessem őket – idézte fel Berecz András a Ha vagyunk, legyünk című estjét beharangozó sajtóebéden, pénteken. Elmondta, sokat dilemmázott, hogyan mutassa fel pályatársai segítségével 35 éves színpadi és stúdiómunkáját, melyet egy estébe csomagolva kínál a nagyérdeműnek.

Ha vagyunk, legyünk

A születésnapi műsor címét Berecz András egy idős embertől, Madarász Gyuritól hallotta, mely gondolat azonnal a lelke mélyéig hatott. – Ez a cím tetőtől talpig átfogja a műsort. „Ha vagyunk, legyünk!” – mondta nekem egyszer Gyuri bácsi, és rájöttem, mennyire igaza van. Élni nem lehet félemberként, félmunkát se lehet végezni. Ebben benne van a lényeg – „mesélte” Berecz András.

A mesemondó műsorában családi örökséggel, vagyis nagyapja, Tanka Gábor nótáival indít, melyeket nagykunsági, dél-erdélyi, bihari, szatmári, gyimesi, gyergyói, mezőségi, csuvas, kalotaszegi dalok és táncok követnek. – A tánc, ének, mese, tréfa régen egy tőről fakadt. Amikor az ember beszéli, és közben észreveszi, hogy már nem tudja prózában kifejezni magát, átvált éneklésbe. Majd amikor az is kevés, kézbe vesz egy hangszert, végül táncra perdül. Ez mind a léleknek ugyanabból a részéből fakad, ezeket szeretném feneketlen kedvvel megmutatni – mondta Berecz András, aki ünnepi műsorában természetesen mesél a meséről, az első hangszerről, vagy éppen Hazug Pistáról.

Fiatal borászok, friss borok

A sajtóebéden ifj. Szilágyi László debreceni születésű fiatal borász is részt vett, aki a tokaji borvidéken a nagyszülei indíttatására alapította meg a Gizella Pincészetet. Rajta kívül még tizenegy borász érkezik hat borvidékről november 8-án a Kölcsey Központ báltermébe, hogy meginvitálják a debreceni borisszákat néhány „folyékony csókra”.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában