Helyi közélet

2017.11.17. 14:16

„Agyfényesítő” örömtánc a testi-lelki frissességért

Debrecen - Ebben a tevékenységben megvalósul a három az egyben: mozgás, öröm, agytorna. Az első országos szenior örömtánc-találkozón, Szigetmonostoron, a csaknem 500 részvevőből az egyik legnépesebb csoport a debreceni volt.

Debrecen - Ebben a tevékenységben megvalósul a három az egyben: mozgás, öröm, agytorna. Az első országos szenior örömtánc-találkozón, Szigetmonostoron, a csaknem 500 részvevőből az egyik legnépesebb csoport a debreceni volt.

A Szenior Örömtánc Világszövetség hitvallása szerint a társadalom elöregedésével előtérbe került az a cél, hogy az időskorúak minél tovább őrizzék meg testi, szellemi és lelki frissességüket. Ebben segít a nyugaton rendkívül elterjedt, de már Magyarországon is hozzáférhető, forradalmian új mozgásforma, a három az egyben: mozgás, öröm, agytorna. Kitalálója, Ilse Tutt német táncpedagógus. Több mint 40 évvel ezelőtt, az anyósa kérésére fejlesztette ki ezt a határozottan időseknek szánt mozgásformát, amely annak köszönheti népszerűségét, hogy nem szükséges hozzá előzetes tánctudás, nincsenek benne pörgések, forgások, hirtelen mozdulatok. Van viszont egy nem túl bonyolult, de kötött koreográfiája, amelynek elsajátítása a memóriát karban tartja, csökkentve ezzel az időskori demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. A zene üteme segít megjegyezni a lépéskombinációkat. A mozgással pedig örömhormonok szabadulnak fel, így nemcsak az erőnlétet és az emlékezetet fejleszti, hanem jó közérzetet is garantál; annál is inkább, mert a közösségben váltakozva, mindenki egymás partnere. Nem színpadi tánc, ezért itt lehet téveszteni, hibázni, újrakezdeni. Az időskorúak számára olyan összetartó közösséget teremt, amely kiválóan alkalmas a magány oldására.

Bármikor bekapcsolódhat

Itthon ez év áprilisában végzett az első oktatói csoport, közöttük a debreceni Bodrogi Éva is sikeres vizsgát tett; a táncoktató kérésére az Újkerti Közösségi Ház felkarolta a kezdeményezést, és otthont adott az újfajta mozgásforma beindításához. Tavasszal még egy csoport indult, de mostanra olyan népszerű lett, hogy be kellett indítani egy másodikat is. Így keddenként 9 órától a haladók, csütörtökönként 11-től pedig a kezdők számára vannak gyakorlási lehetőségek. A foglalkozásokba bármikor be lehet kapcsolódni, mert a mozgáskombinációk olyan egyszerűek, hogy első hallásra megjegyezhetők – tanácsolja Bodrogi Éva, s elmondja: a táncok kifejlesztői gondoltak azokra is, akiknek az állás, járás már nehézséget okoz. Számukra ülőtánc-formációkat állítottak össze. Örömmel adja hírül, hogy már nemcsak a 60+-os, hanem az 50+-os korosztály is érdeklődik, s kiterjeszthető munkaidőn túli érdeklődők számára is. Hozzáteszi, már néhány alkalommal bemutatóra is meghívták a csoportot, így jutottak el Szigetmonostorra is.

Magyar oktatók képzése

Magyarországra az osztrák szövetség közvetítésével jutott el a tánc, ők finanszírozták az első magyar oktató, Csirmaz Szilvia kiképzését. A nyugdíjas némettanárnő rendkívüli elhivatottsággal végzi a magyarországi elterjesztést. Road show-kat rendezett vidéken a nyugdíjasklubok részvételével. Budapesten már több éve tart foglalkozásokat, majd az osztrák Gertraud Krinzinger irányításával elkezdték a magyar oktatók képzését.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában