Helyi közélet

2017.11.27. 13:29

Adóteher-csökkenést ígérnek

Debrecen - Összesen mintegy 200 milliárd forinttal mérséklődhetnek a vállalkozások adóterhei.

Debrecen - Összesen mintegy 200 milliárd forinttal mérséklődhetnek a vállalkozások adóterhei.

Teljesült a bérmegállapodás fontos pontja, ezért újabb fél százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke 2018. január 1-től, amit az Országgyűlés már el is fogadott. 2017 első kilenc hónapjában 12,8 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek is, az alacsony inflációs környezetnek köszönhetően így 15 éve nem látott reálkereset-emelkedés következett be hazánkban. Az év első kilenc hónapjában a nettó bérek átlagosan több mint 50 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 hasonló időszakában. A bruttó bérek így meghaladták a 290 ezer forintot, a nettó bérek a családi adókedvezményt is figyelembe véve pedig a 201 ezer forintot. A versenyszférában január-szeptemberben a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 11,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, a fizikai dolgozók körében magasabb, 14,6 százalékos növekedés következett be.

A közfoglalkoztatás hatásának kiszűrésével a közszférában a kormány életpályamodelljeinek, ezzel párhuzamosan a folyamatos béremeléseinek következtében 13,9 százalékkal nőttek átlagosan a bérek, tehát folytatódott a közszférának a versenyszférához történő bérfelzárkózása. A hatéves bérmegállapodás, ami a legkisebb bérek érdemi emelése mellett a munkáltatói adóterhek nagyarányú csökkentését is tartalmazza, a kormányzati várakozásoknak megfelelően alakul – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium november 22-i közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában