Helyi közélet

2017.11.27. 13:27

A minőség nem kompromisszum

Debrecen - Minél több korosztályt be kell hozni a vállalatokhoz – állítja a szakember.

Debrecen - Minél több korosztályt be kell hozni a vállalatokhoz – állítja a szakember.

– Mi is úgy gondoljuk, hogy egyes szakmák tekintélye ténylegesen csökkent, s leginkább az információhiány miatt – válaszolta Magyar Krisztián, az NI gyártási operációs vezetője a Napló kérdésére.

– A gyerekek nem tudják, hogy milyen cégek és munkakörök vannak jelen a régióban, másrészt a dinamikus fejlődés miatt a szülők sem mindig naprakészek, ezért minél gyakrabban, minél több korosztályt be kell hozni a vállalatokhoz, hogy megismerhessék azokat. Fel kell kelteni az érdeklődésüket, mindenkinek a maga szintjén, erre az NI nagyon jó megoldásokat tud. Mivel általában a szülő a döntéshozó a gyermek 14 éves korában, ezért őket is meg kell szólítanunk. A cégünket bemutató programokat már az óvodákba is elvisszük, majd természetesen az általános iskolásokkal és a nagyobbakkal is kapcsolatban maradunk. Bízunk abban, hogy ezek a jó élmények arra ösztönzik őket, hogy a mérnöki, informatikai pályát válasszák. Azt tapasztaljuk, hogy okosak és érdeklődők a mai fiatalok, de a média, a nyilvánosság más irányba viszi el a figyelmüket, ezt kell nekünk a megfelelő irányba terelni. A hozzánk érkezők azt is láthatják, hogy minden munkavállalónak, szervezeti szinttől függetlenül e-mail címe van, számítógéppel dolgozik, a gyártásban is szinte irodai környezetben. Munkavállalóink nem egy alacsony komfort fokozatú környezetben dolgoznak – fejtette ki a szakember.

Magyar Krisztián | Fotó: Matey István

Mint kiemelte, arról is érdemes beszélni, hogy tévhit az, hogy az a tanuló, aki anyagi okok miatt nem tud továbbtanulni, nem építhet karriert.

Szeretnék megtartani őket

– Amennyiben olyan technikus jelentkezik hozzánk, akiben látjuk, hogy megvan a fogékonyság a fejlődésre, lehetősége van arra, hogy felsőfokú tanulmányait elvégezze. Támogatjuk a továbbtanulását, így mérnökként többet is kereshet itt. Nem kell, hogy minden technikusból mérnök legyen, de aki hezitál, hogy azért nem áll munkába, mert tanulna tovább, arra is találunk megoldást. Felismertük továbbá, hogy a munkaerőhiányról mindenkinek a mennyiség jut eszébe, de a minőséget nem szabad háttérbe szorítani.

Nem szabad ésszerűtlen kompromisszumot kötni csak azért, hogy gyorsan feltöltsük az üres helyeket, hiszen majd azokat a munkavállalókat akarjuk megtartani, akiket felvettünk.”

A kiválasztás folyamata igen fontos, egyénenként kell megismerni a jelentkezőket, nem úgy működik, hogy felveszünk szám szerint 15 technikust és 8 operátort, mert annyira van szükségünk. Szakmai dolgokban igen, hozzáállásban soha nem hozunk kompromisszumokat. A szakmai készségek fejleszthetőek, a cég kultúrájához igazodva támogatjuk a képzéseket, beleértve az átképzéseket és továbbképzéseket, illetve a nyelvtanulást is. Ehhez nagyon komoly együttműködés szükséges a szakképzési centrumokkal, egyéb oktatási intézményekkel, illetve a kormányzattal. A mi szerepünk ebben pedig az, hogy lehetővé tesszük, hogy minél gyakrabban tudjunk diákokat fogadni, biztosítva ezzel a gyakorlati képzésüket annak érdekében, hogy tanulmányaik befejezésekor egy naprakész, jól hasznosítható tudással rendelkezzenek – mondta Magyar Krisztián.

HBN–BB


Egyéni fejlesztés: miért ne?

„Nem várjuk el, hogy „készen kapjuk” a diákokat, hiszen tudjuk, minden cégnek speciális igénye van. A rádiófrekvenciás termékek javítótechnikusa például olyan szakma nálunk, amit nem lehet iskolában megtanulni, viszont csak egy erős elektronikai alapképzettségre tudjuk ráépíteni a további képességeket. Ezért nálunk nem is a nagy kapacitású tanműhely kialakítása a cél, inkább az egyéni fejlesztés. Ha rendelkeznek egy erős alapképzéssel a tanulók, amihez motiváció és megfelelő hozzáállás is társul, illetve a vállalati kultúránkhoz is tudnak illeszkedni, akkor mi szívesen áldozunk az egyéni fejlesztésre” – fogalmazott az NI szakembere.


[related-post post_id="3693005"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában