Helyi közélet

2017.11.11. 15:35

A babák őszi bőrápolása

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására, a levegő minőségének romlására.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására, a levegő minőségének romlására.

– Nem zárkózhatunk be a négy fal közé, sőt levegőzni az őszi időszakban is kell. Ám ez nagyobb körültekintést igényel, ugyanis a hideg mellett számolni kell a levegő szennyezettségével is. A fűtési szezon indulásával a füst és a szmog a kicsiknek könnyen légúti irritációt okozhat. Ráadásul a fűtés miatt a lakásban szárazabb a levegő, ez pedig szárítja a bőrt és a légúti nyálkahártyát, ezért a megfelelő páratartalom garantálása és a párásító folyamatos tisztán tartása is nagyon fontos – mondta dr. Makleit László belgyógyász. Az évszakváltást sokszor a felnőttek is megszenvedik, de a babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására vagy éppen a levegő minőségének romlására.

Az igazán hűvös, szeles idő beköszöntével a hidegnek, szélnek kitett bőrfelületen, az arcon, kezeken kialakulhat pirosodás, sebesedés. Ezért, ha hűvösebb napokon szabadtéri játékra készülünk, adjunk a kicsire sapkát, kesztyűt. Mivel a babák bőrének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké, és a hámréteg felső része még nem vastagodott meg, a szél hatására bőrük könnyebben kiszárad. – A kicserepesedett száj védelmére beszerezhetünk baba-ajakápolót. Ám ha a tünetek néhány napon belül nem múlnak el, mindenképpen mutassuk meg a gyermeket orvosnak – javasolja a belgyógyász.

Ne öltöztessük túl!

– Sajnos ősszel is előfordul a pelenka alatti bőrirritáció, mert a melegebb napokon is hajlamosak vagyunk a babát túlöltöztetni, és ilyenkor a bőr könnyen kipállik – figyelmeztet a szakértő.

Az öltöztetés, pelenkázás előtt mindig hagyni kell, hogy a bőr és a hajlatok is teljesen megszáradjanak, és ilyenkor ajánlatos törlőkendőt és popsikrémet használni. A babák részére kifejlesztett nedves törlőkendő használatával megelőzhető a pelenkadermatitisz kialakulása. Ideális az, amelyik parabén- és alkoholmentes, E-vitamint és panthenolt is tartalmaz, táplálja a bőrt és véd a fertőzésektől.

HBN


Vitaminpótlás ősszel is

A vitaminpótlás elengedhetetlen a kisbabák számára. A hidegebb időszak kedvez a megfázásos betegségeknek, ezért nagyon fontos az erős immunrendszer. – Ősszel a kevesebb napsütés miatt a D-vitamin pótlására is fokozottan ügyelni kell. Csecsemőkorban naponta mintegy tíz-tizenöt mikro­gramm szükséges, egyéves korig ezt folyamatosan adagolnunk kell a babának, később, hároméves korig pedig ősztől tavasz végéig. A vitaminadagolást mindig bízzuk a gyermekorvosra, mert nem mindegy, hogy anyatejesen vagy tápszeresen táplált babáról van szó – tette hozzá a belgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában