Helyi közélet

2017.10.16. 08:55

Versenyezve tanulnak a folyónál a pocsaji diákok

Pocsaj - A „Patak menti portrék” című országos, többfordulós versenyben vesznek részt a pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai a napokban.

Pocsaj - A „Patak menti portrék” című országos, többfordulós versenyben vesznek részt a pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola diákjai a napokban.

A verseny és a program célja a felszíni édesvizek érzékenységének és fontosságának megismerése, a vizes élőhelyhez kapcsolódó biológiai sokféleség vizsgálata volt. A vetélkedő több összetevőből áll, sokféle feladatot oldanak meg a diákok, természetesen tanári felügyelettel és kísérettel.

Több helyszínen

Az élőhely világnaphoz kapcsolódóan egy terepvizsgálaton kellett részt venniük, amelyben a közeli vízfolyáshoz, az Ér folyóhoz látogattak el. A folyó mentét megtisztították a szeméttől, az Ér és a Berettyó összefolyása körüli területet pedig örökbe fogadták. Moravszki János vízügyi szakember, a TIVIZIG helyi munkatársa, valamint Vécsei Tibor, a berettyóújfalui szakaszmérnökség vezetője beszélt a tanulóknak a vizekről, a védelméről.

A diákok madárlesen is voltak, a vízi- és vízparti növényeket, hasznosításukat is megismerhették, Böszörményi Józsefné tanárnő több helyre is elkísérte a gyerekeket. A terepgyakorlat során BISEL vizsgálatot folytattak, melynek lényege, hogy a folyóban olyan vízi makrogerinctelen állatokat kerestek és foglaltak jegyzőkönyvbe, amelyek jelzik a folyóvizek tisztaságát.

HBN–NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában