Helyi közélet

2017.10.18. 14:22

Szembesültek tetteikkel a fogvatartottak

Debrecen - Négyéves lett a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programja.

Debrecen - Négyéves lett a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programja.

Az intézet jóvátételi programja 2013. októberében indult együttműködve a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal, melyen a kezdetek óta már több mint 1500 hajdú-bihari középiskolás vett részt.

A szimbolikus jóvátételi programok célja a fogvatartottak számára a bűncselekmény okozásával, illetve következményével való szembesülés, a felelősségvállalás elősegítése, a társadalmi értékek melletti elköteleződés. A közösség pedig az elfogadás révén segíti a bűnelkövetők társadalmi beilleszkedését.

A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottainak is – meghatározott feltételek mellett, önkéntes döntésük alapján – lehetőségük van a jóvátételi programba bekapcsolódni, ezzel is bizonyítva szándékukat a megsértett közösség kiengesztelésére, valamint a bennük lezajló pozitív változás igényének megerősítésére. A jóvátétel célja az okozott sérelem, kár helyreállítása.

A szimbolikus jóvátétel során a fogvatartottak nem a közvetlenül érintett sértetti körnek nyújtják a jóvátételt, nem az általuk okozott kárt állítják helyre, tehát ebben az esetben nem közvetlen kapcsolódik össze az elkövetett bűncselekmény és a jóvátétel tárgya, illetve sértettje.

Ott voltak a diákok is

Az évfordulós program keretében az intézetben dolgozó szakemberek előadásait követően két fogvatartott is megszólalt, saját személyes élményeiket elmesélve kívánták felhívni a résztvevők figyelmét a jogkövető magatartás és a drogmentes mindennapok fontosságára. A szabadságvesztésüket töltő érintettek bemutatták, hogyan kerültek kapcsolatba a kábítószerrel, az hogyan változtatta meg negatív irányba az életüket, kapcsolataikat. A hallgatóság betekintést kaphatott arról is, hogyan élik meg a szabadságelvonással járó mindennapokat.

A programhoz kapcsolódó diákoknak lehetőségük volt különböző mozgáskorlátozó eszközöket is kipróbálni. A jóvátétel intézetlátogatással zárult.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában